Кашлица: различни видове, причини и превенция

Какво точно означава кашлица???

Кашлицата е защитен механизъм от тялото, който извежда секрета на слуз или чужди частици от въздушния канал, който пречи на редовния дихателен цикъл. Слузта се състои от вода и гликопротеини, които действат като естествена бариера за тялото да поддържа влажните дихателни пътища , но слузта става гъста поради условията на околната среда, след това тя засяга кръвоносната система, която завършва с кашлица, за да изведе вискозната храчка.

Кашлица: различни видове, причини и превенция

Причини за кашлица???

Има няколко причини за кашлица. Причините могат да се дължат на външни фактори като прах, цветен прашец, дим или на вътрешни фактори, които могат да бъдат предизвикани от кашлица поради консумация на алкохол, лекарства или вродени фактори (вродени дефекти) като ларингомалация , Бронхогенна киста, трахеомалация, аденоматоидна малформация.

Нека научим повече за видовете кашлица в детайли.

Различни видове кашлица, класифицирани според секрецията, произведена по време на кашлица:

 • Продуктивна кашлица:

Продуктивната кашлица е мокра кашлица. По време на кашлицата храчките се отделят по време на кашлицата. Слузта, която тече през гърлото през нощта, е известна като постназална капка, която гъделичка нервите и предизвиква кашлица. Този вид кашлица е най -често през нощта. Най -честата причина са алергени, прием на млечни продукти през нощта, а също и по време на вирусна инфекция.

 • Непродуктивна кашлица:

Това е безполезна кашлица, която също може да бъде потисната. Това също се нарича суха кашлица, която не отделя слуз по време на кашлица. По-късният етап на настинка обикновено завършва със суха кашлица, тъй като цялата слуз е била източена. Други респираторни симптоми като задух, дрезгав глас също се появяват заедно с тази Суха кашлица и се добавя при дразнене на гърлото

Виж повече: Списък с имена на сиропи за кашлица

 • Слуз кашлица през зимата:

Поради намаляването на защитния механизъм от организма, се увеличава производството на слуз, особено през зимата.

 • Болезнена кашлица без дъх:

Поради задръствания в гърдите, причинени от вродено заболяване, водещо до задух и болезнена кашлица.

 • Хронична суха кашлица:

Обикновено това е необяснима кашлица, лекарите са установили, че хронична кашлица, причинена от свръхчувствителните горни дихателни пътища. Тази свръхчувствителност увеличава риска от кашлица, дори когато се поема прах или студен въздух.

Дихателен дистрес:

 • Кашлица, придружена от хрипове:

Това е безполезна кашлица, която може да бъде потисната. Това също се нарича суха кашлица, която не отделя слуз по време на кашлица. По-късният етап на настинка обикновено завършва със суха кашлица, тъй като цялата слуз е изтекла. Други дихателни симптоми като задух, дрезгав глас

 • Астматична кашлица:

Продължителната кашлица е един от основните симптоми на астма поради бронхиална хиперактивност. Хората с астматично състояние имат възпален проход на дихателните пътища и ограничено разширяване на белите дробове на алвеолите. За да се предпазят от чужди частици, бронхиалните тубули се свиват, което води до сухота кашлица, придружена от силен хрипове.

 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) Кашлица:

Продължителната кашлица е един от основните симптоми на астма поради бронхиална хиперактивност. Хората с астматично състояние имат възпален проход на дихателните пътища и ограничено разширяване на белите дробове на алвеолите. За да се предпазят от чужди частици, бронхиалните тубули се свиват, което води до сухота кашлица, придружена от силен хриптещ звук.

 • Кашлица при бронхит:

Острият бронхит е възпаление на бронхиалната тръба, дължащо се на вирусна инфекция. Вируси като риновирус, грип и други. Нарича се още настинка в гърдите.

Бактерии:

 • Храпаща кашлица:

Нарича се още коклюш, който е бактериална инфекция. Най -често се среща при деца. Започва като лека кашлица, след това кихане, ниска температура и в следващите дни се обобщава в огромна кашлица. Детето кашля толкова силно, че цялото съдържание на кислород в белите дробове намаляват и това води до задушаване на въздух. Поради продължителна магарешка кашлица лицето става червено или лилаво и някои деца и възрастни може да са склонни да повръщат.

 • Кашлица, предизвикана от пневмония:

Кашлицата е индуциран рефлекс от малките нервни окончания, наблюдаван при преминаването на белите дробове, който помага за извеждането на материала, който причинява увреждане на белите дробове. Пневмонията е заболяване, причинено от бактерии, което води до възпаление на дихателните пътища и води до кашлица и отделяне на храчки, които обикновено са ръждясали със зелен цвят с кръв..

 • Крупа кашлица:

Този вид кашлица се наблюдава най -често при деца, особено деца под тригодишна възраст, които развиват дихателни пътища. Крупната кашлица започва като нормална кашлица, която се влошава за една седмица, което възпалява дихателните пътища, което води до силна кашлица и наподобява лай. Децата изпитват тежко дишане след кашлица, което обикновено е високочестотен звук, наричан още „Stridor“. Това се влошава през нощта с повишаване на телесната температура и гласът става дрезгав и настръхващ. Необходима е хоспитализация за деца, когато кашлицата от крупа не отшумяване или задух или развитие на синя до сивкава кожа, забелязана по ноктите, устата или около носа.

Гастро-разстройство:

 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) Кашлица:

Хората с хроничен проблем с гастрит се сблъскват с това състояние, при което стомашният сок се рефлексира обратно в устата поради киселинността, причинена от консумираната храна, както и киселинната природа на стомаха. Киселинната природа е различна за всеки човек. Това е вторият най -честата хронична кашлица според прегледа, публикуван в “Nature” през 2006 г. Този тип спазматична кашлица се причинява по време на хранене или през нощта по време на сън, когато стомашният сок изригва.

Лекарства:

 • Кашлица, причинена от лекарства:

Най -честата хронична и продължителна кашлица са хора с опит, които приемат лекарства за кръвно налягане като инхибитори на АСЕ (ангиотензин конвертиращ ензим), което причинява натрупване на брадикинин по дихателните пътища, водещо до респираторен дистрес, а също и бета -блокери, което е свързано с бронхоконстрикция, което предизвиква желанието за изчистване гърлото и водещо до суха кашлица. Друго често срещано лекарство са назалните стероиди под формата на спрей.

Алергени:

 • Алергична кашлица:

Чувствителни космени фоликули, присъстващи в носа, когато са нарушени от различни външни фактори, водещи до алергична настинка и кашлица. Този тип кашлица е сезонна кашлица, наблюдавана през пролетния сезон. Някои хора са много чувствителни дори към климатични условия, които причиняват настинка и кашлица.

Превенция на кашлица:

 • Прекратяването на навика за пушене и правилната диета ще помогне за предотвратяване на кашлицата при възрастните. За децата е необходимо да се спазват добрите хигиенни правила с правилните хранителни навици.

Диагностицирането на правилния тип кашлица и лечението с подходящи медикаменти е ключът към премахването на лека и хронична кашлица. Освен специфични средства, кашлицата може да се лекува според симптомите, представени с фарингеални демулценти, отхрачващи или антитусивни средства като опиоиди, Неопиоиди& антихистамини & Бронходилататори. Кашлицата е полезна при изследване на гъста слуз от въздушните канали, която не трябва да бъде потискана и изтегляна, което ще доведе до натрупване на слуз и бактериално съдържание, присъстващо в нея.