Панчакарма – лечение и неговите ползи

Какво е Панчакарма:

Панчакарма е аюрведичен начин за прочистване, подмладяване на тялото, ума и съзнанието. Известен е по целия свят със своите благоприятни ефекти върху здравето. Панчакарма е процес на самолечение. Това е уникален принос на Аюрведа. Така че е известен също като аюрведа панчакарма. Значението на думата Панчакарма е „пет процедури“ и представлява набор от пет процедури, които елиминират токсичните елементи от тялото. Аюрведа панчакарма е специализирана процедура, която се извършва само под наблюдението на експерт по аюрведа.

панчакарма

Панчакарма е терапевтичен процес, който помага за обръщане на негативните ефекти от ежедневието. Отрицателните ефекти включват токсините на тялото, което от своя страна отслабва системата и ни прави податливи на различни специфични, хронични, дегенеративни и неспецифични заболявания. Процедурите за пречистване, включени в панчакармата, помагат да се разгради „обединението“, отговорно за болестта, и да се възстанови балансът между дошите, отговорни за атаката. Научно е доказано, че аюрведичните пречистващи процедури могат успешно да премахнат токсичните вещества и пестициди от тялото ни без никакви увреждания или странични ефекти, а проучванията показват, че класическото лечение с панчакарма елиминира до 50% от токсините, които се откриват в кръвта.

Освен че е полезен за облекчаване на болестите, той е и полезен инструмент за поддържане на отлично здраве. Панчакарма терапията може да възстанови естественото здравословно състояние, благополучие и благополучие чрез почистване на тялото, пълно с токсични вещества. Той помага за постигане на баланс в системата и подобряване на телесните функции като храносмилателната система и всичко останало. Той ви помага много в поддържането на процеса, като правите положителни промени в ежедневния начин на живот.

Приложението Panchakarma изглежда съвсем просто. Ефектите обаче са мощни и ефективни. Това е уникална, естествена, цялостна, здравословна серия от терапевтични процедури, която отваря фините канали; внася енергия, подобряваща живота, като по този начин увеличава жизнеността, благосъстоянието, увереността и вътрешния мир.

Панчакарма в буквален смисъл означава пет действия / техники. Те са

1) Вамана (предизвикано повръщане/повръщане)

2) Виречана (очистване)

3) Sneha Vasti (два вида лечебни клизми с отвара и млечен материал)

5) Nasya (назални лекарства)

6) Рактамокшана (пропускане на кръв)

Това е пречистването на тялото чрез тези средства. Това е цялостен процес на трансформация, който отпуска и успокоява цялата телесна система заедно с душата и ума.

Различни предимства на Panchakarma:

1) Помага при елиминирането на токсините и токсичните състояния на телесната система и ума

2) Възстановява конституционния баланс, като по този начин подобрява здравето и благосъстоянието на битието.

3) Укрепва имунната система на организма, в резултат на което тялото става повече

устойчиви на краткосрочно и дългосрочно заболяване.

4) Известно е със своите обратни ефекти върху тялото и ума. Той премахва негативните ефекти на стреса върху тялото и ума, като по този начин забавя процеса на стареене.

5) Това ви кара да изглеждате по -млади и жизнени.

6) Повишава самочувствието, силата, умствената яснота на мисълта, жизнеността и енергията,

7) Той носи дълбока релаксация на тялото, ума и чувството за благополучие.

8) Премахва основната причина за заболяването, която различните алопатични лечения не могат.

9) Повишава умствената и физическата ефективност.

10) Той носи много блясък на кожата на лицето, както и на цялото тяло.

11) Намалява излишните мазнини от тялото.

12) Укрепва ставите на тялото и увеличава подвижността на ставата.

13) Помага за възстановяване и запазване на енергията и издръжливостта, загубени при различните ежедневни напрегнати дейности.

14) Премахва съвременния проблем с безсънието, тревожността и други психични проблеми.

15) Балансира различни системи на нашето тяло като нервна система, храносмилателна система, кръвоносна система. Той също така помага за постигане на физиологично равновесие.

16) Той понижава производството на стресори в нашето тяло, които са отговорни за много стрес в ежедневието ни.

Предпазни мерки при лечение с панчакарма:

Когато човек преминава през процес на аюрведа терапия с Панчакарма, той трябва да се въздържа от следните дейности:

1) Усилени упражнения.

2) Сексуални дейности.

3) Късна нощ.

4) Силна музика.

5) Твърде много гледане на телевизия.

6) Други стимулиращи дейности.

Могат да се изпълняват нежни форми на йога/асани. Човек трябва да се пази от слънчева светлина или силен вятър. Трябва да се консумират по -малко мазни храни. Основен акцент трябва да бъде върху задушени зеленчуци и леки храни.

Лечение с панчакарма:

По време на лечението с панчакарма терапия, пациентите трябва да спазват някои ограничения, които също трябва да отделят известно свободно време изключително за него. Процедурата трябва да бъде изпълнена от все сърце и с най -голяма всеотдайност. Лечението с панчакарма терапия включва три части. Те са:

1. Методи за подготовка на кармата Purva:

А. Пачан:

Помага за подобряване на храносмилането.

Б. Снехан (вътрешно и външно отклонение):

Смазване на тялото главно с използване на масло или топено масло. Лицето е помолено да приема лечебно масло или топено масло в нарастващо количество, докато се появят определени признаци и симптоми. Човекът трябва да спазва някои ограничения, като например да пие само топла вода през целия ден, да не спи през деня, да яде храна само когато е гладен и т.н..

C. Sweda (Fomentation):

Подхранването чрез парна баня за изпотяване е „Svedana“. Това помага при втечняване на дошите, което улеснява лесното им гъделичкане до храносмилателния канал.

2. Прадхана карма – основна процедура:

А. Вамана (Индуцирано повръщане/повръщане):

Тази процедура е особено полезна при заболявания, които възникват в резултат на дисбаланс на капха и питта. Болести като хроничен бронхит, астма, кожни заболявания, алергии, херпес, диабет, синузит, хиперацидност могат да бъдат излекувани с тази процедура.

Б. Виречана (Пречистване):

Това е медикаментозна терапия за изчистване, която премахва Pitta токсините от тялото, които са се събрали в черния дроб и жлъчния мехур. Той изчиства напълно стомашно -чревния тракт. Това е безопасна процедура без никакви странични ефекти. Това е много полезно при лечение на заболявания, причинени от пита доша, напр. Свръхкиселина, херпес, анемия, кожни заболявания и др.

C. Sneha Vasti (Два вида лечебни клизми с отвара и необичаен материал):

Лечебни масла или гритами се използват за поставяне на маслени клизми, които подхранват и смазват тялото. Тази процедура е полезна за лечение на заболявания, причинени от Вата Доша като болки в гърба, дистрофии и множествена склероза и др..

D. Nasya (назално лекарство):

Този процес е изливане на лекарства в ноздрите. Може да бъде под формата на лекарствено масло / топено масло, сок или дори прах. Тази процедура е полезна при заболявания на главата и шията като синузит, косопад, побеляване на космите, главоболие, епилепсия и др..

Е. Рактамокшана (пропускане на кръв):

Процедурата тук е да се позволи на кръвта да изтича от тялото заедно с дошите. Той помага за лечение на кожни заболявания, абсцеси, стоматит, хипертония и др.

3. Paschat Karma -После -терапевтични мерки:

A. Samsarjana Karma (Специфична диететика):

Това се прави за повишаване на ефективността на Panchakarma и включва постепенно увеличаване на диетата на пациента от течности до полутвърдо до нормално.

B. Dhumapana (Пушене на лечебни пури):

° С. Правила за спазване на специфични дейности като въздържание и ядене на леки храни.

Понякога пиявиците могат да се използват и за пропускане на кръв. Ако проявата на болестта е локална, тогава пиявиците са най -добрият вариант. Те смучат само нечистата кръв и сами се отливат от сайта. Обличането трябва да се направи след това. Snehana и Swedana не се изискват, ако ще се използват пиявици.

Целта на панчакарма е да възстанови равновесието на биологичните сили и нормалното функциониране на тъканите, да подобри храносмилането и да увеличи метаболизма, да се отърве от болестите от самите корени в тялото на пациента, да възстанови ефективното елиминиране на отпадъчните продукти и нормалното функциониране на пет сетивни органа и накрая осигуряват хармония между тялото, ума и душата.