Замърсяване с шум (звук) – източници, видове, ефекти и съвети за намаляване

Замърсяването може просто да се определи като всичко, което нарушава околната среда. Нарушенията могат да бъдат от всякакъв характер: химически, радиационни, визуални или дори смущения в тишината и спокойствието. Последното допринася за шумовото замърсяване. Шумовото замърсяване може да бъде проектирано като всеки нежелан шум или смущаващ звук, който нарушава ежедневните дейности и от своя страна компрометира качеството на живот. Различни здравословни проблеми могат да възникнат от хроничното излагане на по -високи децибели звук. Тези здравословни проблеми включват повишено кръвно налягане, сърдечно -съдови проблеми, водещи до повишен риск от инфаркт. Колкото и малко вероятно да изглежда, дълбоки физиологични ефекти могат да възникнат и поради дългосрочно излагане на шумово замърсяване.

Шумовото замърсяване е редовното излагане на повишени нива на звука, което може да причини неблагоприятни ефекти при хора или други живи организми. Според Световната здравна организация нивата на шума под 70 dB не причиняват никакви щети на живите организми, независимо от продължителността или продължителността на експозицията..

Излагането на шум за повече от 8 часа на постоянен шум над 85 dB може да бъде опасно. Това означава, че ако сте на място по 8 часа дневно в непосредствена близост до оживен път или магистрала, много вероятно сте изложени на шумово замърсяване на трафика около 85 dB. или неприятен звук, който причинява временно нарушаване на естествения баланс. Създадохме среда, която просто не може да избяга от шума. Нашият телевизор, миксер мелница и т.н. всички тези електрически джаджи причиняват шум. Причините и последиците от шумовото замърсяване са много. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим земята и хората от по -нататъшни щети.

Как да предотвратим замърсяването с шум

Предполага се, че шумовото замърсяване има много вредни ефекти както върху мозъка, така и върху тялото ни.

Съгласно параметрите, определени от Световната здравна организация (СЗО), допустимата горна граница на звука във всяка дадена среда не трябва да надвишава 45 dB. В градската среда тази горна граница се нарушава твърде често. Основните фактори, допринасящи за шумовото замърсяване, възникват от: всички видове транспортни средства, промишлени настройки и силна музика.

Причини и източници на замърсяване с шум:

Шумовото замърсяване се наблюдава и преживява в много форми. Някои от причините и източниците са неща, които виждаме всеки ден и преживяваме, но решаваме да пренебрегнем. Ето някои от тях, изброени по -долу.

1. Индустриализация:

Машините в големите индустрии произвеждат голямо количество шум. Освен обикновените отработени газове, генератор и смилане, мелници, за които знаем, има много повече уреди, които причиняват шумово замърсяване.

2. Събития:

Сватбите в наши дни използват големи говорители за възпроизвеждане на музика. Въпреки че това може да бъде „забавно“ до известна степен, то със сигурност причинява смущения и шумово замърсяване в квартала. Места за поклонение, дискотеки или кръчми също допринасят своя дял за шумовото замърсяване.

3. Превозни средства:

Излишно е да казвам, че превозните средства са следващият източник на шумово замърсяване. Независимо дали е свиренето или само звукът на някои превозни средства и техния заглушител е пълна болка за ушите.

4. Домакински дейности:

Вашите ежедневни уреди като телевизор, мелница, миксер и др. Предизвикват много шум. Когато всички къщи в местността започнат да правят това, това е само мъчение. Това се отразява на качеството на вашия живот и на квартала в негативен живот.

5. Лошо градско планиране:

Лошото градско планиране също играе роля в допринасянето за шумовото замърсяване. Задръствания и постоянно свирене, задръстени пространства, борба за основни удобства, големи семейства, споделящи малки пространства, са някои от начините, по които шумът може да проникне в заобикалящата ни среда.

6. Строителни обекти:

Добивът, изграждането на естакади или обикновен ремонт на къщата произвеждат значително количество шум. Пробиването е основно упражнение. Строителната техника е твърде шумна и трудно се понася.

Всичко това на практика се отразява на качеството на живот и причинява значителни проблеми на квартала ни. Някои от причините не могат да бъдат премахнати, като например звука на миксера или мелницата и затова приемаме, че и другите източници са естествени.

Видове замърсяване с шум:

Видовете шумово замърсяване са категоризирани в три общо.

 • Индустриално замърсяване
 • Транспортен шум
 • Шум от квартала.

1. Индустриален шум:

Индустриалният шум се причинява от някои децибели с висока интензивност, които са резултат от индустриални машини и други подобни уреди. Шумът идва от използването на мелници, тежки промишлени машини и дори малките вентилатори, които работят за дълъг период от време. Шумът от механични триони и пневматични бормашини е непоносим и крайната форма на замърсяване за обществеността и квартала. Това е една от причините за шумовото замърсяване.

2. Транспортен шум:

Всъщност не е нужно да ви казваме това. Транспортният шум е просто неизбежен. Задръстванията причиняват значително количество шум от превозното средство, а свиренето на многото превозни средства в тълпата не е нищо друго освен чиста неприятност. Независимо дали е автомобилен, железопътен или самолетен, техният шум допринася значително за шумовото замърсяване. Звуците на трактори и други тежки превозни средства са трудни за контролиране.

3. Шум от квартала:

Приспособленията, електрическите уреди като мелница и миксер са основният фактор за шумовото замърсяване. Силните високоговорители в името на сватба, политически партии и други подобни събития изискват значително количество шумово замърсяване. В дългосрочен план те стават трудни за понасяне на проблеми за здравето на хората.

И не! Хората не са единствените, които са засегнати. Морските животни също страдат от смущения в цикъла си. Някои от тези видове шумово замърсяване не могат да бъдат наистина контролирани и изисква други начини да се грижим за себе си.

Индийският институт по ото-рино ларингология, Ченай съобщи, че увеличаването на промишленото замърсяване уврежда слуховите способности с поне 20%.

Работниците в стоманодобивната промишленост, които работят в близост до тежки промишлени вентилатори, са изложени на 112dB в продължение на осем часа, страдат от професионално замърсяване. Това е лош знак.

Ефекти от замърсяването с шум:

Ние, хората, не сме единствените страдащи. Хиляди нефтени сондажи, сонари, устройства за сеизмични изследвания, крайбрежни развлекателни плавателни съдове и кораби за кораби сега се виждат най -вече сред нашите води. Това е сериозна причина за шумовото замърсяване на морския живот. Китовете са сред най -засегнатите от всички и тъй като слухът им помага да се ориентират, да се хранят и да общуват. По този начин шумовото замърсяване пречи на водните видове като хранителните навици на китовете и делфините, репродуктивните модели и пътищата на миграция и дори може да причини кръвоизлив и смърт. Сухопътните животни също са засегнати от шумовото замърсяване под формата на трафик, петарди и др., А птиците са особено засегнати от увеличения въздушен трафик.

Разгледайте въздействието на шумовото замърсяване върху хората.

1. Шумовото замърсяване при хората води до

 • Свиване на кръвоносните съдове
 • Облекчаване на кожата
 • Прекомерен адреналин в кръвта, отговорен за високото кръвно налягане.
 • Известно е, че пищящите звуци причиняват психически дистрес
 • Сърдечни пристъпи, неврологични проблеми, вродени дефекти и аборт

2. Той също така причинява свиване на мускулите, което може да доведе до нервен срив, напрежение и т.н.

3. Нежеланите реакции са комбинирани с промяна в хормоналното съдържание в кръвта, което от своя страна ще увеличи сърдечния ритъм, свиването на кръвоносните съдове, храносмилателния спам и разширяването на зеницата на окото.

4. Той има потенциал да повлияе на ежедневието ви. Шумовото замърсяване може да причини увреждане на сърцето, мозъка, бъбреците, черния дроб и може да причини емоционални смущения.

5. Най -непосредствената и хронична причина за шума е увреждането на слуха, което ще засегне и намали капацитета на слуховата система. Продължителното излагане на шум с определена честота ще доведе до хронично увреждане на вътрешното ухо.

6. Импулсивният шум може да причини психологически и патологични разстройства

7. Ултразвуковият звук може да засегне храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата система и полукръгли канали на вътрешното ухо.

8. Мозъкът е повлиян неблагоприятно от силен и внезапен шум от реактивни самолети и самолети. Хората са подложени на психиатрични заболявания.

9. Последните доклади показват как кръвта се сгъстява от прекомерен шум.

10. Оптичната система на хората също е засегната от шумовото замърсяване. Причини за тежко шумово замърсяване:

 • Разширяване на зениците
 • Влошаване на нощното виждане и
 • Намаляване на скоростта на възприемане на цветовете

Как да намалим и контролираме замърсяването на шума:

Контролът на шумовото замърсяване е възможен. Ако не напълно, все пак е възможно да се контролира неговото въздействие върху нас. Вижте как можете да допринесете.

 1. Първото и най -важно е информираността както сред хората, така и сред индустриите.
 2. На следващо място, методи като създаване на шумозащитни бариери в малки, както и в големи мащаби за ограждане на машини, генериращи шум, трябва да се прилагат със закон.
 3. Включване на някои промени в дизайна на превозни средства, като подобрен дизайн на гуми, инженерни промени в двигателите на превозни средства, което позволява на тежкотоварните превозни средства да се движат по съответните им маршрути в моменти, когато пътищата са по -малко задръстени
 4. насърчаването на използването на шумозаглушители и т.н. трябва да се приема стриктно.
 5. Създаването на зелени пояси чрез засаждане на насипни дървета около индустриални зони би помогнало при проверката на въздуха, както и на шумовото замърсяване, тъй като дърветата действат като възглавница за абсорбиране на шума.
 6. D.J трябва да бъде позволено да играе само до определено определено време в жилищен квартал, за да се предотврати неудобството на хората.
 7. Младите често обичат да пускат силна музика в домовете и колите. Това трябва да се възпира чрез проверки и глоби. Родителите трябва да научат децата да зачитат личния живот и спокойствието на съседите.
 8. Градовете трябва да бъдат очертани систематично и планирано. Жилищните зони трябва да бъдат изрязани от индустриални и транспортни зони. Между жилищните райони и главния път трябва да има разстояние от поне двадесет метра. Тази 20 -метрова зона на разделяне трябва да бъде дебело засадена.
 9. Благотворителността започва в дома ви, има много неща, които можете да направите точно в дома си, за да поставите шумовото замърсяване под контрол. Изключете електрониката, когато не се използва. Също така, не дръжте електрониката си като телевизор, компютър в режим на готовност.
 10. Можете да намалите до голяма степен звука, генериран от вашите телевизори и музикални системи, като използвате килими, възглавници, килими и завеси.
 11. Ако живеете в район близо до главния път, един от простите и най -добрите начини може да бъде използването на тапи за уши.
 12. За да избегнете негативните ефекти на шума, можете да започнете да практикувате редовна медитация, пранаяма и йога асани. Това води до по -слабо нарушаване на психичния мир и по -здрав сън.

Въпреки че може да бъде трудно да се ограничи изцяло шумовото замърсяване, могат да се следват някои стъпки за намаляване на интензивността му. Ето някои превантивни мерки.

 1. Контрол на източника: Това означава промяна на източника, като акустична обработка на повърхността на машината, промени в дизайна, ограничаване на времето за работа и т.н.
 2. Смазване: Правилното смазване ще намали шума от машината.
 3. Забраната за свирене би била идеална следваща стъпка напред.

Малко по малко можем да допринесем за намаляване на шума наоколо. Всеки наш принос към домейна би бил малка крачка напред за постигане на положителна промяна. Животните и птиците са еднакво застрашени от шумово замърсяване. Шумовото замърсяване причинява ефекти и са изброени мерки за контрол, за да ви информирате и да осветите състоянието на света. Докато всички изучаваме това в училище като част от екологичните изследвания, ще трябва наистина да видим как поставяме загрижеността си в практическа цел и за подобрение.