Аминокиселините са ключови за изграждането на здраво тяло. Нищо чудно защо ги наричат ​​„градивните елементи на протеина“. Една такава аминокиселина, обсъдена в днешната статия, е цистеинът. Преди да обсъдим богатите на цистеин храни, нека първо разберем какво представлява цистеинът!

Той е категоризиран като незаменима, съдържаща сяра аминокиселина. Цистеинът е важен за бебета, спортисти, възрастни хора и тези, които са претърпели травма. Той се произвежда до голяма степен от човешкото тяло, когато има метионин. Дефицитът на цистеин може да доведе до лошо храносмилане, бавно възстановяване на рани, клетъчно увреждане поради оксидативен стрес, лошо здраве на кожата и много други метаболитни нарушения. Тя може да бъде допълнена чрез животински и растителни източници. Нека да продължим да знаем за най -добрите храни с високо съдържание на цистеин!

Най -добрите храни, богати на цистеин, налични в Индия

Най -богатите на цистеин храни в Индия:

Тук включихме 15 невероятни списъка с храни, богати на цистеин, налични в Индия. Нека да ги разгледаме.

1. Соеви храни:

храни, богати на цистеин

Несолените и печени соеви зърна са без холестерол и също така са богат източник на цистеин. Това е причината, поради която приемът на тези соеви зърна като закуски е много полезен. Можете също така да комбинирате соево брашно с пшенично брашно за по -здравословна версия на вашите печени храни като бисквити и парчета хляб. Можете също така да комбинирате соево брашно с пшеничното си брашно, до 30 % за здравословна диета.

% От цистеин в 100 грама: 222 % от RDI

2. Домашни птици:

Пуешкото, пилешкото и други храни от домашни птици са добри източници на цистеин, който е протеин, за вашето тяло. Редовно ги добавяйте към диетата си в умерени количества, за добър растеж и здраве. Пилето също е известно, че съдържа селен, витамин В6, което го прави един от най-известните източници на цистеин и други хранителни вещества.

% От цистеин в 100 грама: 160 % от RDI

3. Червен пипер:

Червеният пипер, който е зеленчук, има по -ниски нива на цистеин в сравнение с млечните продукти и продуктите от птици. Той осигурява повече цистеин от всеки друг зеленчук и работи наистина добре за тези, които са болни или неразположени. Наред с цистеина, този зеленчук съдържа и антиоксиданти, витамин С и витамин Е.

4. Чесън:

храни с високо съдържание на цистеин

Количеството цистеин, открито в чесъна, е почти същото като количеството, открито в червения пипер. Чесънът обаче е и добър източник на някои други жизненоважни хранителни вещества, които могат да направят чудеса за вашето здраве и тяло. Чесънът е пълен с антиоксиданти и е известно, че помага при лечението на редица заболявания и неразположения.

5. Извара:

Като млечен продукт, изварата е богата на цистеин. Освен това изварата съдържа също калций, витамин В12 и осигурява пантотенова киселина на тялото. Трябва да се отбележи обаче, че изварата, принадлежаща към диетата или категорията с ниско съдържание на мазнини, съдържа значително ниски нива на цистеин и други хранителни вещества в тях. За най -добра хранителна стойност изварата трябва да се консумира в чист и оригинален вид.

% От цистеин в 100 грама: 102 % от RDI

6. Зърна:

Зърната са богати на цистеин, а зърната в цялата им форма са по -добрите източници на тази аминокиселина. Целите версии на тези зърна осигуряват на организма допълнителни фибри, минерали и витамини, заедно с цистеина. Важно е да приемате смес от пълнозърнести храни като просо, див ориз, кускус, киноа и др., За да получите пълноценно хранене.

% От цистеин в 100 грама: 42 % от RDI

7. Кисело мляко:

цистеинови храни

Киселото мляко в неподсладена форма е много богато на цистеин. Освен този протеин, той съдържа още йод, калий, калций и цинк. Казват, че зеленото кисело мляко има най -голямо количество цистеин, заедно с други важни аминокиселини като лизин. Тези средства помагат за предотвратяване на сърдечни проблеми.

% От цистеин в 100 грама: 27 % от RDI

8. Броколи:

Има причина броколите да се считат за един от най-хранителните зеленчуци. Броколите са богат източник на цистеин, биотин, витамин А, витамин С, калий, фосфор и рибофлавин. Този невероятен зеленчук също съдържа много антиоксиданти за намаляване на оксидативния стрес на клетъчно ниво.

9. Яйца:

Яйцата винаги са били препоръчвани да бъдат част от ежедневната ни диета, и не без основание. Те са супер богати на протеин цистеин. Яйцата под всякаква форма – независимо дали са цели или разделени и пресни или сушени, са богати на цистеин. Трябва да се отбележи, че твърдо сварените яйца трябва да се консумират за добър източник на цистеин в тялото ви. Освен цистеин, яйцата съдържат и витамин В и витамин D, желязо и селен.

% От цистеин в 100 грама: 51 % от RDI

10. Риба:

храни, съдържащи цистеин

Една от важните храни с цистеин е рибата. Рибите са с високо съдържание на метионин, който е много важен за производството на цистеин в организма. Това косвено насърчава естественото генериране на цистеин. Само с това, рибата е богата на омега-2 мастни киселини и ключови минерали и витамини, необходими за здравословното състояние.

% От цистеин в 100 грама: 117 % от RDI

11. Мляко:

Натоварено с големи количества калций, млякото е една от най -добрите храни, съдържащи цистеин. Смята се, че суровото мляко е най -добрият източник на цистеин, в сравнение с пастьоризираното или варено мляко. Освен това млякото е важно за изграждането на костите, мускулите и зъбите ви. Той предотвратява много заболявания, свързани с костите, като остеопороза.

% От цистеин в 100 грама: 16 % от RDI

12. Лук:

Лукът е друг източник на растителна основа на цистеин. Той получава своя остър вкус от съдържащия сяра цистеин. Лукът също е друг ключов източник на метионин, който произвежда цистеин в организма. Той се използва широко в много ястия и може да се яде както в суров, така и в варен вид.

13. Овес:

Овесът се счита за една от най -здравословните налични храни. Те съдържат много незаменими и незаменими аминокиселини като цистеин, метионин, треонин, изолевцин и тирозин. Освен това овесът е богат на диетични фибри, заедно с други важни минерали като калций и магнезий и витамини като В1.

% Цистеин в 100 грама: 142 %

14. Дати:

източници на цистеин храна

Фурмите са друг източник на цистеин на растителна основа. Те са богати на няколко вида аминокиселини, включително цистеин. Освен това, фурмите са богати и на желязо, калций, магнезий и други важни минерали. Добавянето им в ежедневната ви диета може да укрепи мускулната ви система и да подобри развитието на мозъка ви.

15. Слънчогледови семена:

Друга високо протеинова храна, съдържаща цистеин в добри количества, са слънчогледовите семена. Тези семена са натоварени с ползи за здравето. Те са известни със своите добри мастни киселини, които могат да понижат нивата на лошия холестерол в организма. Тези семена също са богати на диетични фибри, витамини, минерали и други антиоксиданти.

% Цистеин в 100 грама: 157 %

Сега, след като сте разбрали ролята на цистеин в тялото си, е време да включите тези богати на цистеин храни в ежедневната си диета. Хората, които са диагностицирани с дефицит на цистеин, обикновено получават изкуствени добавки. С толкова високи проценти цистеин в тези храни, определено можете да ги изпробвате, за да се справите с проблемите си. Добавянето им като част от ежедневната ви диета може да снабди тялото с добре закръглено хранене.