Белите дробове са един от най -важните органи на човешкото тяло. Те играят ключова роля в приемането на кислорода от въздуха и предаването му в кръвния поток, заедно със събирането на въглероден диоксид от кръвта и изхвърлянето му навън. Накратко, белите дробове са това, което ще ви помогне да дишате и ще ви поддържа живи! Заедно с намаляването на тютюнопушенето и излагането на токсини от околната среда, от съществено значение е да се яде диета, богата на храни за здрави бели дробове.

С пандемията, която поражда белите дробове, е разумно да действаме незабавно и да изпробваме тези 20 храни, които подобряват здравето на белите дробове! Доказано е, че някои от тези храни се борят с хронични респираторни проблеми като ХОББ, астма и т.н. и ни позволяват да дишаме свободно & нормално отново!

Храни за здравословни бели дробове, които помагат за по -добро дишане

20 добри храни за поддържане на белите дробове здрави:

Ето някои от най -добрите храни, които повишават ефективността на белите дробове и ви позволяват да дишате по -добре:

1. Домати:

Доматите са известни с това, че предотвратяват дихателните проблеми, като подобряват здравето на белите дробове. Доматите съдържат бета-каротин и ключов антиоксидант, наречен ликопен, който може да забави скоростта на процеса на стареене на белите дробове. Ликопенът също се бори със свободните радикали, които увреждат белодробните клетки и свеждат до минимум риска от възпаление на дихателните пътища, което причинява астма и проблеми с дишането. Освен това, експертите препоръчват да се консумират повече от два домата на ден, за да се следи за респираторни заболявания.

2. Тиква:

Тиквата е друга ярко оцветена храна, която може да подобри здравето на белите дробове. Зеленчукът е богат източник на бета-каротин и други каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които намаляват възпалението и се борят с клетките на свободните радикали. Изследване също така показва, че каротеноидите като бета-каротин имат белодробни защитни свойства, както при здрави хора, така и при пушачи (1). Освен това, витамините С и Е, присъстващи в тиквата, могат да подобрят белодробното здраве чрез намаляване на оксидативния стрес в организма.

3. Боровинки:

Боровинките са богати на антиоксиданти плодове, които могат да предпазят здравето на белите дробове и да забавят спада на белодробната функция. Боровинките са богати на мощни съединения, наречени антоцианини, отговорни за тъмния пигмент на плодовете. Изследванията показват, че консумацията на плодове с високо съдържание на антоцианини може да предпази белите дробове от увреждане, да увеличи капацитета им и да предотврати дихателните проблеми в по -късните етапи от живота.

4. Какао:

Какао на прах не само добавя смел шоколадов вкус към сладкишите и бисквитките, но също така прави много добро за здравето на белите дробове! Изследванията показват, че неподсладеното какао на прах има естествен потенциал за борба с астмата, благодарение на богатия си антиоксидант профил. Горчивият какао на прах е с високо съдържание на много полифеноли като катехини, епикатехини и процианидини, съединения, способни да намалят оксидативния стрес върху дихателните пътища. Освен това е известно, че какаото на прах намалява алергиите, които могат да предизвикат дихателни проблеми.

5. Кафе:

Кафето е еликсир за много от нас, което ни поддържа активна, подобрява способността ни за мислене и дори защитава дробовете ни. Проучване разкрива, че кофеинът, присъстващ в кафето, може временно да подобри белодробната функция до 4-5 часа (2). Изследванията обаче показват, че кофеинът е слаб бронходилататор, който може да намали дихателната заболеваемост, когато се консумира като част от здравословния начин на живот.

6. Кисело мляко:

Последните открития показват, че хората, които консумират кисело мляко редовно, имат 19% намален риск от рак на белия дроб. Известно е, че пробиотиците, присъстващи в киселото мляко, подобряват чревната флора, която от своя страна играе ключова роля за намаляване на белодробното възпаление. Освен това киселото мляко е богато на много хранителни вещества като калций, селен и др., Които могат да намалят риска от ХОББ и други дихателни проблеми.

7. Ленено семе:

Лененото семе е една от най -добрите храни, които насърчават доброто здраве на белите дробове. Няколко проучвания, проведени върху мишки, показват, че лененото семе може да играе ключова роля за намаляване на белодробното възпаление и борба с оксидативния стрес. Лигнаните и омега-3 мастните киселини, присъстващи в лененото семе, проявяват антиоксидантни свойства при увреждане и възпаление на белодробната тъкан. Ефектите от лененото семе върху човешките бели дробове обаче все още се проучват и са необходими повече изследвания.

8. стриди:

Стридите са не само вкусни за ядене, но и предлагат многобройни ползи за тялото ви, особено за белите дробове. Изследванията показват, че стридите съдържат много хранителни вещества като селен, цинк, мед и др., Които подобряват функционалността на белите дробове. Освен това, високата концентрация на витамин В12 може да предотврати увреждане на белите дробове при пушачи и да им попречи да развият респираторни проблеми като ХОББ.

9. Цвекло:

Последните открития показват, че цвеклото работи като „суперхрана“ за подобряване на здравето на белите дробове. Цвеклото е с високо съдържание на нитрати, което може да подобри мускулната функция на диафрагмата и да увеличи капацитета за прием на кислород. (3). Освен това, богатият на нитрати сок от цвекло може да подобри физическия капацитет на пациенти с респираторни проблеми като ХОББ и да им позволи да използват белите дробове до пълния си капацитет. Сокът от цвекло също е натоварен с основни минерали и витамини, които укрепват белите дробове.

10. Куркума:

Куркумата е една от най -добрите храни за почистване на белите дробове, които да включите в ежедневната си диета. Известно е, че куркуминът, мощен антиоксидант, присъстващ в куркумата, неутрализира токсичния ефект на свободните радикали за намаляване на възпалението в белите дробове. Освен това куркумата има отхрачващи свойства, които могат да разграждат слузта в дихателните пътища и да изчистят дихателните пътища. Известно е, че лечебната природа на куркумата възстановява увредените белодробни тъкани и ги възстановява. Можете да добавите куркума при готвене, а също така да добавите щипка към гореща вода и да вдишате парата.

11. Зелен чай:

Зеленият чай е чудесно средство за подобряване на здравето на белите дробове и отново изживяване на свободно дишане. Популярната напитка за здраве е заредена с много антиоксиданти, които намаляват възпалението в белите дробове. Високата концентрация на флавоноиди в зеления чай може да предпази белите дробове от хронични заболявания като ХОББ и рак. Някои констатации също предполагат, че зеленият чай може да сведе до минимум въздействието на тютюнопушенето върху белите дробове и да ги предпази от престъпления.

12. Вода:

Водата е решаващ елемент за белите дробове да абсорбират кислород и да изхвърлят въглероден диоксид. Затова е важно да пиете достатъчно вода, за да хидратирате дробовете си заедно с останалата част от тялото. Липсата на достатъчно водни нива може да предизвика производството на хистамини в белите дробове, което създава затруднения в дишането, като затваря капилярите в белите дробове. Освен това водата предотвратява дебелината на лигавицата на стените на белите дробове и ви прави предразположени към респираторни проблеми.

13. Кръстоцветни зеленчуци:

Кръстоцветните зеленчуци са храни, богати на антиоксиданти, които принадлежат към семейството на зелето. Зеленчуци като брюкселско зеле, зеле, карфиол, броколи, зеле и др. Са богати на съединения, наречени изотиоцианати, които имат противоракови свойства. Проучване показва, че консумацията на тези кръстоцветни зеленчуци може да намали риска от рак на белия дроб дори при пушачи (4). Освен това химическите съединения, присъстващи в тези храни, могат да изчистят вредните бактерии в белите дробове, като засилят имунната ви система.

14. Чесън:

Чесънът е мощна и ефективна храна за подобряване здравето на белите дробове. Съединение, наречено алицин, присъстващо в чесъна, има мощни антибиотични ефекти върху организма за борба с инфекциите в белите дробове. Съединението има и противовъзпалителни и отхрачващи свойства за намаляване на възпалението в белите дробове и преодоляване на затрудненото дишане. Някои проучвания показват също, че хората, които редовно са консумирали чесън, са намалили риска от рак на белия дроб и хронични респираторни проблеми като бронхит, ХОББ и др..

15. Плодове:

Плодовете са едни от най -добрите плодове за ядене за здрави бели дробове. Сортове като ягоди, къпини, боровинки, малини и др. Са заредени с мощни антиоксиданти, които защитават здравето на белите дробове. Тези плодове са богат източник на съединения, наречени антоцианини, които укрепват белите дробове и предотвратяват тяхното намаляване.

16. Ябълки:

Ябълките са богати на хранителни вещества плодове, които могат да бъдат полезни за здравето на белите дробове. Много изследвания показват, че ябълките могат да сведат до минимум увреждането на белите дробове при хронични пушачи поради високата концентрация на антиоксиданти. Ябълките също са богати на много съединения като флавоноиди и витамин С, които имат белодробни защитни свойства и намаляват риска от астма, ХОББ и дори рак на белия дроб.

17. Чушки:

Чушките може да ви изплашат със своята топлина и остър вкус, но всъщност са една от най -добрите храни за детоксикация на белите дробове. Чушките, по -специално сортът Cayenne, съдържат съединение, наречено капсаицин, което предпазва лигавицата на белите дробове. Последните открития също показват, че капсаицинът може да предотврати рака на белия дроб, като забави скоростта на растежа на раковите клетки.

18. Грейпфрут:

Не позволявайте на горчивия вкус на грейпфрут да ви накара да пропуснете неговите защитни свойства за белите дробове. Грейпфрутът е богат на витамин С и антиоксиданти, които укрепват белите дробове и предотвратяват увреждането им. Розовите грейпфрути съдържат ензим, наречен Naringin, заедно с ликопен, който може да деактивира клетките, причиняващи рак в тялото. Този богат на вода плод също хидратира тялото и белите дробове едновременно.

19. Моркови:

Морковите са полезни не само за очите, но и за белите дробове. Тези кореноплодни зеленчуци са заредени с основни хранителни вещества като витамин А, С, ликопен и др., Които могат да предотвратят увреждане на белите дробове. Освен това морковите са богати и на съединения, наречени каротеноиди, които могат да укрепят белите дробове и да подобрят тяхната функционалност.

20. Храни, богати на магнезий:

Магнезият е важен минерал за опазване здравето на белите дробове. Агентът намалява възпалението в белите дробове и предотвратява ограничаването на дихателните пътища. Проучванията показват също, че хората, които консумират повече магнезий в диетата си, имат по -добра белодробна работа и намален риск от респираторни проблеми. Някои от най-добрите богати на магнезий храни за белите дробове включват ядки, тъмнозелени листни зеленчуци, риба, едамаме и др.

Това са едни от най -добрите храни за ядене, за да защитите здравето на белите дробове. Заедно с консумацията на тези храни е важно също да практикувате дихателни упражнения като Пранаям, за да подобрите работата на белите дробове. Също така стойте настрана от тютюнопушенето и токсините, които потенциално могат да увредят тези органи в дългосрочен план и да ви оставят да се чувствате „задъхани“!

ОПРОВЕРЖЕНИЕ: Информацията, предоставена в статията, е само с образователна (и) цел (и) и не отговаря на изискванията за диагностициране или лечение на здравословно състояние. Читателят трябва да потърси професионален медицински съвет, вместо да разчита единствено на информацията на този уебсайт.

ЧЗВ:

1. Какви храни трябва да избягваме, за да защитим дробовете си?

Отговор: Има много „най -лоши“ храни за белите дробове, които могат да влошат функционалността на тези органи и да увеличат риска от респираторни проблеми. Някои от тях са – солени храни (могат да причинят задържане на вода в белите дробове), преработени меса (могат да причинят възпаление на белите дробове), алкохол (може да влоши астмата и проблеми с дишането), безалкохолни напитки (могат да причинят бронхит) и т.н..

2. Какви са естествените начини за укрепване на белите дробове?

Отговор: За да постигнете здрави бели дробове, трябва да се придържате към режим на хранене, който съчетава диета, упражнения и вода. Включете повече храни, които подобряват здравето на белите дробове, като плодове, ядки и др. Пийте добри количества вода, за да останете хидратирани. Изпълнявайте упражнения като дълбоко дишане, диафрагмено дишане и увеличаване на дължината при вдишване-издишване.

3. Може ли плодът да предизвика храчки в белите дробове?

Отговор: Някои плодове като банани могат да повишат нивата на хистамин в организма, което води до повече производство на слуз. Ако обаче се придържате към препоръчаното количество, плодовете всъщност ви помагат да подобрите здравето на белите дробове. Също така нивата на слуз, задействани от плодовете, могат да варират от човек на човек. Така че, ако имате хронични белодробни проблеми като ХОББ или астма, по -добре е да се консултирате с лекар за пригодността на плодовете за вашето състояние.