Е, с променящия се начин на живот на хората, много хора са започнали с нов тип диета, наречена веганска диета. Тази веганска диета, при която човек се придържа само към някои вегетариански протеинови храни, има своите плюсове и минуси, които винаги трябва да се имат предвид, когато се разчита на вегетарианския протеин.

Списък на вегетариански протеинови храни, наличен в Индия

Знаете ли за най -добрите вегетариански източници на протеини? Включили ли сте в диетата си правилните вегетариански храни с високо съдържание на протеини? Ако не сте сигурни, тогава трябва да преразгледате вашия списък с високо протеинови вегетариански храни, за да добавите някои от най -добрите варианти на вегетариански протеин в това.

Много хора вярват, че не можете да получите желаното количество протеин, като се придържате само към диетата със зеленчукови протеини. От друга страна, много хора получават желаното количество протеин от най -добрите вегетариански източници на протеини и като консумират само високо протеинови вегетариански храни.

Какво е вегетариански протеин?

Ако и вие не сте сигурни какво е веган протеин, значи не сте сами. Повечето хора все още са объркани относно този детайл и в резултат на това добавят не-вегански продукти в списъка с високо протеинови вегетариански храни.

Веганският протеин е този протеин, който се получава от консумацията само на вегански продукти, който изключва месо, яйца, млечни продукти и всички съставки, които са получени от животни. В резултат на това трябва да изберете най -добрите източници на вегански протеини.

Видове вегетариански протеини:

Основното нещо, за да знаете как да ядете протеини като веган, е важно да знаете за различните налични вегетариански протеини.

Ето някои от различните налични вегетариански протеини:

 • Протеин от плодове и зеленчуци.
 • Протеин от зърнени и бобови растения.
 • Протеин от семена и ядки.

Можете да опитате много високо протеинови вегетариански храни от всички тези различни видове вегански протеини.

Значението на вегетарианския протеин за вашето тяло:

Тъй като протеинът е едно от най -важните хранителни вещества за организма, веганският протеин има свой чар. Вегетарианците, особено веганите, трябва да бъдат особено внимателни при приемането на вегетарианска храна, съдържаща протеини, за да осигурят на тялото си необходимото количество протеин.

Вегетарианският протеин помага за снабдяването на организма с желаните хранителни вещества за ефективното му функциониране, без да се сблъсква с никакви странични ефекти. Трябва обаче да сте сигурни, че сте избрали най -добрите вегетариански протеини, за да получите най -добри ползи. Тези вегетариански храни с високо съдържание на протеини помагат на организма да се бори с често срещаните проблеми, заедно с доставянето на желаното количество енергия на тялото.

Колко вегетариански протеин имате нужда?

За да получите желаните ползи от вегетарианската диета с високо съдържание на протеини, е важно да знаете колко тялото се нуждае от вегетариански протеин. Според скорошното проучване, средно, тялото се нуждае от 42 g вегетариански протеин на ден. Затова трябва да включите в диетата си най -добрите вегетариански източници на протеини, които могат да изпълнят това необходимо количество протеин.

Най -богатите на протеини храни за вегетарианци в Индия:

Тук включихме 25 вкусни вегетариански храни с високо съдържание на протеини в Индия и как да ги включите в диетата си. Нека да ги разгледаме.

1. Фасул: 15 грама протеин на чаша:

вегетариански източници на протеини

Фасулът е известен като един от добрите източници на протеини за веганите. Чаша черен боб е достатъчна, за да ви предложи около 15 g протеини, които са достатъчни за организма. Наред с това е известно, че бобът няма наситени мазнини и по този начин може лесно да се яде без страх от наддаване на тегло. Това е една от популярните храни, които съдържат протеини за вегетарианците, тъй като е лесно достъпен и може да се направи бързо. Когато разглеждате списъка с протеинови диетични храни, вегетарианският боб със сигурност би бил едно от имената в този списък.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да имате боб във вашите къри, като го смесите с много други зеленчуци, за да получите ползите за тялото си.

2. Овес: 5 грама протеин на половин чаша:

Като консумирате половин чаша овес, можете да получите 5 g протеини заедно с някои здравословни въглехидрати, които могат да помогнат за подобряване на метаболизма на тялото. Можете да добавите овес към диетата си, богата на протеини, и да обогатите тялото си с желаното количество протеин без никакви проблеми.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да закусите половин купа овес на закуска и да осигурите на тялото си желаното количество протеин.
 • Наред с това, тъй като овесът е богат на фибри, той може да ви засити за дълго време и по този начин може да помогне за отслабване без много борби.

3. Авокадо: 1 грам протеин в 50 грама:

Друг елемент в списъка с вегетариански протеинови храни е авокадото. Може да е интересно да се знае, че 50 г прясно авокадо съдържа общо 1 г протеин. С редовната консумация на авокадо можете да изгорите по -голямата част от мазнините си без никакви проблеми. Това е един от най -добрите налични вегетариански източници на протеин, който е популярен сред потребителите.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да ядете авокадо сутрин или вечер, за да осигурите на тялото си желаните хранителни вещества за ефективното му функциониране.
 • Те могат да се консумират и за подобряване на храносмилателната система, както и като ефективна превенция за запек.

4. Шам фъстък: 13 грама протеин на чаша:

Списъкът с богати на протеини храни за вегетарианци не може да бъде попълнен, без да се спомене името на шам фъстък в него. Шам фъстъкът е известен и като една от най -добрите вегетариански протеинови храни, тъй като една чаша шам фъстък може да предложи 13 g протеин. Наред с това, той е нискокалоричен орех и по този начин прави ефективна нискомаслена вегетарианска диета с високо съдържание на протеини.

Как да включите в диетата си:

 • Това е орех, благоприятен за сърцето, и по този начин може да се консумира за предотвратяване на няколко сърдечни заболявания.
 • Той също е богат на фибри и по този начин може да ви засити за дълго време.
 • Можете да ги имате по всяко време на ден.

5. Семена от чиа: 4 грама протеин в 2 супени лъжици:

Чиа семената са едно от малкото имена, които ви идват на ум, когато мислите за най -добрите източници на вегански протеини. Трябва обаче да се накиснете семената от чиа преди консумация, тъй като това ще увеличи размера на тези семена от чиа 10 пъти и по този начин ще постигне по -добри резултати и това твърде бързо. Около 2 супени лъжици семена от чиа съдържат 4 g протеини.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да направите редица протеинови шейкове, използвайки семена от чиа, или да ги използвате като гарнитура в различни ястия.
 • Това е едно популярно име за вегетарианска протеинова диета.

6. Броколи: 2,6 грама протеин на чаша:

Благодарение на високата хранителна стойност, броколите са една от популярните храни, които съдържат вегетариански протеини. 1 чаша броколи съдържа около 2,6 g протеин заедно с много други ползи. Тъй като броколите са богати на фибри и съдържание на вода, те могат да подобрят метаболизма ви, като същевременно ви заситят за дълго време. Броколите са един от добре познатите продукти в топ 10 на веганските източници на протеини, които се предлагат и от повечето здравни експерти.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да ядете броколи в храната си, като го смесвате с много други зеленчуци, за да получите ползите за тялото си.

7. Кафяв ориз: 5 грама протеин на чаша:

Кафявият ориз е здравословен и пълен с фибри в сравнение с белия ориз. Като пиете само чаша кафяв ориз, можете да обогатите тялото си с 5 g протеин. Кафявият ориз е популярен и като списък с вегетариански протеинови храни за отслабване, тъй като е и по -малко в броя на калориите. Кафявият ориз също има укрепващ мускулите протеин, заедно с много витамини и хранителни вещества, които са изключително полезни за организма.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да ядете тази високо протеинова нискомаслена вегетарианска храна по време на всяко хранене, за да постигнете най-добри резултати и можете да смесите много други зеленчуци и в това.

8. Круши: 0,6 грама протеин на чаша:

Ако търсите един от най -лесно достъпните топ 10 вегански източници на протеини, които също могат да ви осигурят добро количество фибри, тогава можете да включите круша в диетата си. 1 чаша круши включва общо 0,6 g протеин заедно с 15% от общото препоръчително количество фибри. Това е една идеална алтернатива за отслабване на излишните килограми, без да се сблъсквате с никакъв проблем със задържането на вода в тялото. Крушите са идеалната алтернатива, ако се чудите как да си набавите протеин като зеленчук.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да хапнете круша сутрин като закуска или вечер като лека закуска.

9. Лимон: 2,3 грама протеини на чаша:

Лимонът е известен най-вече със своето богатство на витамин С. Но знаете ли, че лимоните също са обогатени с протеини храни за вегетарианци? 1 чаша лимон съдържа почти 2,3 g протеини и това прави лимона един от популярните източници на вегетариански протеини с ниско съдържание на мазнини. Това действа и като ефективно почистващо и детоксикиращо средство, което подпомага храносмилането.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да имате лимон под всяка от формите в диетата си, за да получите неговите ползи.
 • Най -добрата форма на получаване на ползите от лимона е като вземете чаша топла вода с лимон сутрин на гладно.

10. Грейпфрут: 1,8 грама протеин на чаша:

Грейпфрутът е едно от популярните имена в списъка на богата на протеини храна за вегетарианци. Като консумирате 1 чаша грейпфрут, можете да осигурите на тялото си 1,8 г протеин. Благодарение на вкуса си, той е известен и като един от най -добрите протеинови хранителни зеленчуци, които са лесно достъпни на пазара. Тъй като грейпфрутът е богат на вода, той може да се използва ефективно и за предотвратяване на проблема със задържането на вода в организма. Можете също така да го наречете нискомаслена вегетарианска протеинова опция за много хора.

Как да включите в диетата си:

 • Най -доброто време за ядене на грейпфрут е сутрин или вечер.

11. Бадеми: 16,5 грама протеин на ½ чаша:

Бадемите са един от добре познатите и популярни варианти в списъка с вегетариански протеинови храни. Можете да добавите бадеми в много от рецептите за протеинов шейк или като гарниращо средство в много други рецепти. За много хора и здравни експерти бадемите са чудесен вариант, известен като топ вегански протеинови храни.

Как да включите в диетата си:

 • Освен това, можете да ядете малко бадеми сутрин и вечер, за да осигурите на тялото си желаното количество протеин.
 • Накиснете част от бадемите във вода за една нощ и след това ги изяжте на следващия ден, за да избегнете страничните ефекти на бадемите.

12. Аспержи: 2,2 грама протеин на чаша:

Това е нискокалоричен зеленчук, който може да ви предложи желаното количество протеин само при редовната му консумация. 1 чаша аспержи съдържа около 2,2 g протеин, което го прави добра протеинова храна за вегетарианци. Също така е един от предпочитаните избори, когато търсите зеленчук за отслабване.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да ядете аспержи по време на всяко хранене и да получите необходимото количество протеин от това.
 • С високата си хранителна стойност няма да е грешно да се каже, че това е една от най-добрите храни, богати на растителни протеини, която се приготвя лесно и бързо.

13. Фъстъчено масло: 8 грама протеин в 2 супени лъжици:

Фъстъченото масло е едно от вкусните лакомства, които трябва да бъдат включени във вегетарианската диета с високо съдържание на протеини. Като използвате 2 супени лъжици фъстъчено масло; можете да получите 8 г протеини, което е близо до дневната нужда от протеини за някои хора. Можете да използвате фъстъчено масло в редица хранителни сортове като сладкиши, смутита и т.н..

Как да включите в диетата си:

 • Можете да добавите част от фъстъченото масло с любимите си плодове или да ги сложите и върху обикновения тост.
 • Можете да го приемате по всяко време на деня, но сутрините се считат за най -доброто време.

14. Киноа: 8 грама протеин на чаша:

Когато търсите богата на протеини вегетарианска диета, киноа е един от популярните хранителни продукти, които можете да включите в това. Киноа се счита за доста високо в количеството протеини, тъй като може да достави около 13-14% от дневните нужди от протеини. Това е една от популярните храни, които съдържат протеини вегетариански.

Как да включите в диетата си:

 • Сварете част от суровите семена от киноа и добавете малко сол и черен пипер към нея и я хапнете като вечерна закуска.
 • Това може да бъде вашата перфектна алтернатива за получаване на необходимата хранителна стойност заедно с протеина.

15. Орехи: 18 грама протеин на чаша:

1 чаша нарязан орех съдържа около 18 g протеини, което го прави богат източник на протеини в зеленчуците. Редовната консумация на орех не само ще помогне за задоволяване на нуждите на организма от протеини, но и ще подобри здравето на костите на потребителя. Орехите се считат за един от добрите източници на протеинови вегетарианци.

Как да включите в диетата си:

 • Добавете част от орехите във вашите салати и кисело мляко и вземете желаното количество протеин от тях.
 • Това е доста лесен начин да получите необходимата протеинова стойност, нали??

16. Тиквени семки: 12 грама протеин на чаша:

Ако търсите лесна съставка, която не само може да ви осигури добро количество протеин, но и да подобри имунната ви система, тогава тиквените семки биха направили правилния избор. Тъй като са богати на цинк, те могат да се използват за подобряване на имунната система на потребителите. Заедно с това, 1 чаша тиквени семки съдържа около 12 g протеин.

Как да включите в диетата си:

 • Можете или да приготвите тиквените семки сами, или да ги добавите като гарнитура във вашите салати.
 • Можете напълно да добавите тиквени семки като перфектната опция в богатия на протеини зеленчуков списък.

17. Пекан: 10 грама протеин на чаша:

Пеканите съдържат здравословни мазнини, които помагат за балансиране на теглото на потребителите. 1 чаша пекан съдържа 10 g протеин, което го прави вариант за вегетариански протеин с ниско съдържание на мазнини. Също така, антиоксидантите, присъстващи в пеканите, могат да помогнат за освобождаване от стреса и осигуряване на стабилно психично здраве на потребителите.

Как да включите в диетата си:

 • За да ги включите в диетата си, можете лесно да изпечете част от пеканите и след това да ги хапнете за вечерна закуска.
 • Той може също така да подобри храносмилателната ви сила, заедно със стимулиране на растежа на косата.
 • Това е един лесен източник на протеини във вегетарианската диета, който може да се използва.

18. Конопени семена: 9,2 грама протеин на унция:

Знаете ли, че 1 унция конопено семе съдържа около 9,2 г протеин? Това е вегетарианската храна, пълна с протеини, която е лесна за употреба и вкусна за ядене. Не полагате никакви специални усилия за приготвяне на конопено семе за получаване на необходимото количество протеин.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да вземете малко количество семена от коноп и да ги изпечете за приготвянето на вашата вкусна вечерна закуска.
 • Добавете малко сол, черен пипер и лимонов сок в това и сте готови да имате най -невероятната вечерна закуска, която може да ви осигури желаното количество протеин.

19. Кашу: 5,1 g протеин на унция:

Кашуто също е едно от популярните имена в богатия на протеини зеленчуков списък. Те са доста лесни за използване и могат да се приемат по всяко време на деня. Говорейки за количеството протеин, което кашуто съдържа, тогава около 1 унция кашу съдържат 5.1 g протеин. Те са полезни и за очите, а също така помагат за поддържане на правилното подреждане на всички функции на тялото и работа по желания начин.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да добавите кашу за приготвяне на вечерен шейк или да ядете сами, за да осигурите на тялото си желаното количество протеин.

20. Соеви зърна: 68 грама протеин на чаша:

Соята е богата на протеини вегетарианска храна, която може да достави на тялото ви адекватно количество протеин. 1 чаша соеви зърна съдържа около 68 g протеини, което е просто брилянтно за всички вегетарианци. Соевите зърна играят важна роля в диетата със зеленчукови протеини, както посочват много здравни експерти. Соевите зърна са една от най -протеиновите вегетариански храни, които могат да задоволят ежедневните ви нужди от протеини без никакви проблеми.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да консумирате соеви зърна по време на всяко хранене и да ги смесвате с някои други зеленчуци, които също са добри източници на протеин.

21. Леща: 3,1 грама протеин на 1 супена лъжица:

Тъй като лещата е богат източник на фибри, калий и фолиева киселина, те са доста популярни за поддържане на здравето на сърцето ви. Това е идеалният отговор на съмнения относно това кои вегански храни са с високо съдържание на протеини. Това е една от тези съставки, които се препоръчват на повечето бременни жени за получаване на нужното количество протеини и други хранителни вещества. Можете да получите 3,1 g протеин от 1 супена лъжица леща.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да добавите леща към всякакъв вид супа и друг зеленчук за подобряване на хранителната стойност и фибрите.

22. Пшеничен зародиш: 27 грама протеин на чаша:

Не пропускайте пшеничните зародиши, когато търсите най -добрата вегетарианска протеинова храна. 1 чаша пшеничен зародиш съдържа около 27 g протеини и това го прави една от популярните храни, богати на протеинови зеленчуци. Той също така е богат на антиоксиданти и витамин Е и затова се използва за борба срещу свободните радикали, които причиняват редица телесни проблеми.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да смесите някои от пшеничните зародиши във вашето кисело мляко и да направите смути и след това да ги получите, за да получите желаното количество протеин за тялото си.
 • Можете също така да добавите пшеничен зародиш, когато искате да опитате вегетарианска протеинова диета.

23. Ечемик: 23 грама протеин на чаша:

Говорейки за храната, богата на протеинови зеленчуци, ечемикът е един от най -лесните варианти, които идват на ум. 1 чаша ечемик съдържа 23 g протеини и е с ниско съдържание на калории и по този начин се превръща в един популярен списък с вегетариански протеинови храни за отслабване. Тъй като е богат на фибри, той може да се използва и за подобряване на храносмилането и борба със стомашни проблеми.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да закусите ечемичен хляб на закуска или да готвите ечемик като гореща зърнена култура с някои от сезонните зеленчуци.
 • Можете също да използвате ечемик като плънка в много от хранителните продукти.

24. Нахут: 15 грама протеин на чаша:

Повечето хора са наясно, че нахутът осигурява голяма енергия, като се усвоява бавно от стомаха. Но не много от потребителите са наясно с факта, че това е една от най -добрите зеленчукови протеинови храни, които можете да включите в диетата си. 1 чаша нахут съдържа около 15 g протеин заедно с добро количество фибри.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да смесите нахут във вашите салати или да ги добавите с много други зеленчуци, които също са богати на протеини.
 • Можете също да разчитате на нахут, когато имате нужда да преминете на високо протеинова вегетарианска диета.

25. Зелен грах: 9 грама протеин на чаша:

Търсите източници на протеини за вегетарианци? Ако е така, тогава може да се изненадате да знаете, че зеленият грах е една от най -добрите зеленчукови протеинови храни, които могат да бъдат включени в диетата. 1 чаша зелен грах съдържа около 9 g протеин, което ги прави богат източник на протеини за вегетарианците. Те са богати и на много други хранителни вещества, което ги прави пълен пакет за ефективно функциониране на функциите на тялото.

Как да включите в диетата си:

 • Можете да смесите малко зелен грах с други зеленчуци или да добавите суров зелен грах към салатите си, за да получите необходимото количество протеин.

Това е богатата на протеини храна за вегетарианци, която съдържа някои от наименованията на хранителните продукти, които са богати на протеини и могат да бъдат приети от веганските потребители. Включете всички тези имена в диетата си и осигурете на тялото си желаното количество протеин без никакви проблеми. Очевидно можете да комбинирате всички тези съставки, за да направите много интересни ястия.

Ако имате някакви съмнения и притеснения относно някоя от вегетарианските храни, съдържащи протеини, направете коментар по -долу. Ние бихме ви предоставили необходимата информация относно това какви вегетариански храни съдържат протеини за ваше улеснение и удобство.