Аминокиселините са градивните елементи на тялото и изпълняват множество функции. Една такава аминокиселина, обсъдена в днешната статия, е треонинът. Въпреки това, преди да продължим с изследването на богатите на треонин храни, ще разгледаме набързо какво прави тази аминокиселина с тялото ни.

Какво е треонин?

Треонинът е незаменима аминокиселина, която е необходима на организма за балансиране на нивата на протеини, насърчаване на колагена, образуване на сърдечни тъкани и дори производство на храносмилателни ензими. Естествено се получава от много растителни и животински източници.

Треонинът също е отговорен за производството на глицин и спокойствие, което насърчава цялостния растеж. Нека да разберем как да включим тази аминокиселина, като научим за някои от най -добрите храни с високо съдържание на треонин

Най -добрите треонинови хранителни източници в Индия:

Прочетете, за да знаете за най -добрите храни с високо съдържание на треонин. Нека да ги разгледаме.

1. Турция:

Известно е, че бучка месо, богато на протеини, като пуйка, адекватно допълва организма с треонин. Всъщност той е широко признат за един от най -богатите източници на треонин от Министерството на здравеопазването и земеделието на САЩ. 85-грамова порция пуйка е 1090 милиграма треонин. Тази порция може да ви осигури 61 % от вашите нужди от треонин, ако случайно сте мъж или 72 % от нуждите ви от консумация, ако случайно сте жена.

% треонин в 100 грама: 100 % – 104 %

2. Прах от яйчен белтък:

С нулеви наситени мазнини или холестерол, белтъците на прах могат да бъдат отличен източник на треонин. Може да се използва яйчен белтък на прах, докато се пече като две супени лъжици, като е известно, че съдържа 513 милиграма треонин. Това е 30 % от дневните нужди на мъжа от треонин и 34 % от това, от което жената се нуждае ежедневно.

3. Соеви продукти:

храни, богати на треонин

Веганите имат още една причина да се радват на соевите продукти, тъй като соята е известен като богат източник на треонин. Известно е, че чаша сурово соево зърно съдържа 3000 милиграма треонин. Това е далеч над дневните нужди както на мъжете, така и на жените. Соевото брашно, соевото мляко, тофу и соевите късчета също могат да се добавят към нашата диета, за да допълнят нуждите ни от треонин.

% треонин в 100 грама: 22 %

4. Постно говеждо месо:

Постното говеждо месо е известно като богат източник на треонин до голяма степен в зависимост от начина на готвене. Известно е, че горната част на телешкото филе без кости, когато се пече на скара, съдържа 2142 милиграма треонин, което прави говеждото като източник на протеини par excellence за мъже, жени и деца.

% треонин в 100 грама: 134 %

5. Пилешки гърди:

храни, богати на треонин2

Докато пилето е обичайно месо в ежедневната ни диета, едва ли сме наясно, че е богато на треонин. Известно е, че едно цяло варено пиле съдържа 137 % треонин RDI. Съдържа и други незаменими аминокиселини, които са полезни за мъже, жени и деца.

% треонин в 100 грама: 112 %

6. Сирене пармезан:

Пармезанът е един от най -популярните сортове сирене в света. Следващия път, когато ядете пица за вкъщи; не се чувствайте толкова виновни, колкото това, което ядете, не е боклук. Известно е, че пармезанът има 125 % от RDI на треонин.

% треонин в 100 грама: 125 %

7. Свинско месо:

Независимо дали става въпрос за бекон, салам или свински пържоли, свинското месо е богат източник на треонин, който е от съществено значение за растежа и функциите на органите. Известно е, че свинското месо съдържа 132 % от треониновите RDI. Известно е, че това е една от най -добрите храни, богати на треонин, и може да се постигне чрез използване на свинско по няколко начина.

% треонин в 100 грама: 132 %

8. Соленоводни риби:

Ето още една причина да заведете семейството си в ресторант с морски дарове, тъй като морската риба, богата на Омега 3 мастни киселини, също е богат източник на аминокиселината треонин. Известно е, че сьомгата съдържа 122 % от треониновите RDI. Той е богат и на много здравословни хранителни вещества за насърчаване на здравословното състояние.

% треонин в 100 грама: 122 %

9. Бял боб:

храни, богати на треонин

Белият боб е благодат за веганите, които искат да допълнят нуждите си от треонин. Известно е, че освен многото си ползи за здравето, белият боб съдържа 39 % от треониновите RDI. Ако не консумирате месо или яйца, белият боб е задължителен в чинията ви.

% треонин в 100 грама: 39 %

След като видяхте този списък с храни, богати на треонин, е време да ги включите в диетата си. Треонинът е от изключително значение за организма и подобно на други аминокиселини е ключов елемент. Сложна система като човешкото тяло се нуждае от добре балансирана диета, за да получи всички основни хранителни вещества. Като ги добавите към ежедневния си план за хранене, не само ще можете да се справите с дефицитите на треонин, но и ще предотвратите много опасни разстройства.

Кажете ни, ако все още имате някакви съмнения или притеснения относно храни, богати на треонин. Ще се радваме да ви помогнем с най -добрите решения и отговори.