wabi-sabi-атрактивен-интериорен дизайн-спалня-табла   Изненадващи, но реални прилики между по -ранния западен и стария японски стил

Мнозина в западния свят са усетили влиянието на по -ранния запад. Този стил дава усещане за простота. От това човек се научава да намира красотата в простотата. Точно поради тази причина западняците харесват други форми на простота, които идват от същия период.

Може би по същата причина 90% от хората интуитивно харесват японския стил уаби-саби.

Простият и ефективен дизайн на по -ранните западни къщи в стил Шейкър все още влияе върху възприятието на хората за това как трябва да изглежда един апартамент. Същото важи и за стила на изкуствата и занаятите на дизайнерите Уилям Морис и Густав Стикли. Идеите им дойдоха в отговор на репресиите от викторианската епоха и индустриалната революция. Подобни идеи повлияха описанието на Франк Лойд Райт за прерийните къщи като фон за реалния живот, както и върху работата на съвременните дизайнери.

Всички тези характеристики на простота и функционалност могат да бъдат намерени и в японския стил Wabi-Sabi

Атрактивен интериорен дизайн

Атрактивен интериорен дизайн wabi sabi трапезария дървен стол за маса

Освен всичко друго, днешната публикация се занимава с развитието на този дизайн в края на 18 и началото на 19 век. По това време индустриализацията също беше много силна. Това имаше много голямо влияние върху възприемането на дизайна като такъв. И двете тенденции вървяха паралелно.

Стилът на шейкър става особено силен в средата на 18 век. В контекста на този тип дизайн преобладаваше предпочитанието към прости и ефектни форми.

По -специално хората от западната част на Америка веднага бяха привлечени от този стил. Твърде големите декорации не изглеждаха правилното нещо за вярващите, наред с други неща!

Сега нека разгледаме заедно няколко японски парчета със същия стилистичен подход?

Конзолна маса Честър – 920 евро

Атрактивен интериорен дизайн чекмеджета от тъмно дърво wabi sabi

Японският архитект Тадао Андо за първи път посети САЩ през 1970 г. Той изрази възхищението си от характеристиките на стила на американския шейкър.

По думите му простотата и сдържаността са имали структуриращ ефект върху околната среда. Според него този стил е видял изключително освежаваща простота в контекста на съвременната сложност.

Стенопис на Уилям Морис Комптън

Атрактивен интериорен дизайн wabi sabi стена покрива тапет цветен модел

През 1889 г. домакинският експерт Ема Хюит изрази изключително негативното си мнение за викторианската епоха. Тя нарече този стил на дизайн „Американската болест“. Хюит предизвика хората да бъдат по -прости и да използват излишъка само на наистина подходящите места. Уилям Морис също започна своя собствена кампания в съответствие с тази позиция срещу акцента върху собствения социален статус от викторианския стил. Чрез поредица от ръчно изработени произведения други хора също искаха да мотивират завръщането към красотата.

Стенописите, които Морис е създал, са рисувани и отпечатани на ръка и показват великолепна простота. От феновете на викторианския стил това се разглежда като знак за липса на въображение на бедните хора.

Интериор в викториански стил

Атрактивен интериорен дизайн уаби саби стълби традиционна трапезария

От своя страна той също изрази остри критики към придирчивия и претоварен с детайли викториански стил. Той посочи, че по това време хората често са наричали парче земя като нещо неподходящо за домовете си. Тогава се казваше, че преди няколко години едно парче е красиво, но сега няма да пасне на сградата. Според Морис тези думи показват, че човек е осъзнал отвратителните характеристики на викторианския стил. Въпреки това, казва той, вие продължавате с това.

Търсете красота в светските детайли

Атрактивен интериорен дизайн wabi sabi купа керамични плодове

Той многократно е съветвал учениците си да търсят красота в светските детайли. Според него всеки трябва да види красотата на жената, която черпи вода от кладенеца, и мъжа, който се учи да работи с коса. Ако не можете да направите това, всички останали красавици по света ще останат скрити за вас.

Той напомня на хората за истински обекти на любов. Става дума за собствената жена или за собствения съпруг, за собствените ниви с цветята. Според него те отразяват и собствената личност.

Тъмна, драматична атмосфера – масивни дървени мебели с кожена тапицерия

Атрактивен интериорен дизайн кожени дивани wabi sabi вградена камина

Американският дизайнер Густав Стикли имаше подобна представа за нещата. Той беше дизайнер от движението Craftsmanns. Той беше донесъл различен вид прости мебели на американците в средата на 19 век.

По собствените му думи той е използвал само материали, които произвеждат достоен, прост и елегантен ефект.

Той и семейството му живеели в обикновена дървена къща. Той направи много убедителни твърдения. Първо, според него, тези дървени къщи имат проста красота около тях с простите и ясни линии.

Те също имат открития чар на откритите елементи. Поради тази причина те не са скрити под орнаменти и различни структурни слоеве.

Както можете да видите на снимката тук, обикновените мебели се превърнаха в стандарт за домовете по целия свят и до днес

Атрактивен интериорен дизайн трапезария wabi sabi с високи гърбове

Обективно казано, викторианският стил и движението „Изкуства и занаяти“ оцеляват рамо до рамо до 20 -ти век. Те са повлияли на психиката на американците и западните хора като цяло едновременно.

Всъщност може да се каже, че и двата стила са еднакво представени в съвременния дизайн през 21 век. Просто взехте най -доброто от двете и намерихте правилния баланс. Тази здравословна смес е възприета и в съвременните форми на уаби-саби.

     Обзавеждане в стил Wabi -Sabi – несъвършена, недовършена красота

wabi sabi бяло кухненско обзавеждане фактически красиви плочки за масаГруб дизайн на стени в хола, комбиниран с класически акценти

wabi sabi атрактивен интериорен дизайн фотьойл вградена камина огледало

Дивани от масивна кожа – обзавеждане Wabi -Sabi

wabi sabi атрактивен интериорен дизайн диван кожена груба стена дизайн