Започваме тази седмица с особено добри новини. Кралската двойка от Бутан Джигме Кхесар и Джетсун Пема очакват второ бебе. Това ще бъде вторият млад наследник на трона. Семейството вече има момче.

Кралят сподели новината по време на годишната си реч

говори бутан крал

Специална любовна история

Второто дете се очаква през следващата година. Новината беше споделена на Националния празник на Бутан. По този повод крал Джигме Хесар произнесе най -голямата си официална реч за годината. По повод той също обяви, че очаква второ дете. Детето на крал Джигме отново е от единствената му съпруга Джетсун Пема.

Това е нещо специално, защото многоженството е разрешено в Бутан. Но кралят няколко пъти каза, че при никакви обстоятелства не иска да се ожени за друга жена.

Първото дете на кралската двойка Джигме и Джетсун

Бутан наследник на трона бутан

Поредният наследник на „детето дракон“

Първият му син вече е на 3 години. Името му е изненадващо Jigme Namgyel Wangchuk, той е истински Druk Gyalpo, което на немски означава „дете дракон“. Полът на предстоящото бебе все още не е известен. Консервативните правила все още преобладават в тази страна по отношение на претенциите на пола към трона. Ако второто дете е момиче и след това се роди брат, този брат ще има приоритет.

Щастливата кралска двойка

Снимка на кралското семейство на щат Бутан

Правилата за трона в други монархии

Между другото, това правило все още не е премахнато в много монархии. Това се случи във Великобритания например през 2013 г. Край на дискриминацията въз основа на пола дойде през 2013 г. с т.нар.Акт за наследяване на земята” комплект. В този документ беше записано, че правото на място на трона ще бъде независимо от пола. Първи засегнати са принц Луи и принцеса Шарлот. По -голямата сестра все още има предимство пред брат си, който се роди по -късно, въпреки че е мъж.

Както и да е, все още не знаем дали нещо скоро ще се промени в тази посока и в Бутан. В крайна сметка там царува мъдър крал.

Druk Gyalpo, на немски „Dragon King“ е титлата крал на Бутан

земно състояние на бутан

Крал Джигме Кхесар никога не е искал друга жена, въпреки че му е позволено

бутанова земя на краля и кралицата

Официална среща между принц Уилям, Кейт Мидълтън и кралското семейство на Бутан

меган маркъл уилиан бутан държава кралско семейство