Een abrikoos is een goudoranje gekleurde vrucht die sterk lijkt op een perzik. Abrikozen vallen in de categorie steenvruchten, wat betekent dat ze zowel in droge als in verse vorm kunnen worden geconsumeerd. Het zijn heerlijke en zoet smakende vruchten die na een maaltijd als toetje kunnen worden genuttigd. Abrikozen hebben een hoge voedingswaarde en kunnen zwangere vrouwen de belangrijkste vitamines en mineralen bieden die ze tijdens de fase nodig hebben. Droge abrikozen zijn de meest geconsumeerde vorm van fruit in India, omdat de verse versies niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ze zijn rijk aan ijzer, magnesium, calcium en zelfs voedingsvezels. Lees verder om meer te weten over de voordelen van abrikozen tijdens de zwangerschap.

Voordelen van het eten van abrikozen tijdens de zwangerschap

Is abrikoos veilig tijdens de zwangerschap??

Het is een veel voorkomende vraag of het veilig is om abrikozen te consumeren tijdens de zwangerschap. Abrikozen kunnen veilig worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap en kunnen behoorlijk gunstig zijn als ze regelmatig worden gebruikt. Zorg er echter voor dat u de bitter smakende punt van de abrikoos verwijdert, die een schadelijk ingrediënt bevat dat “amygdaline” wordt genoemd en dat maagklachten en misselijkheid kan veroorzaken.

Voordelen van abrikoos tijdens de zwangerschap:

1. Gedroogde abrikozen bevatten grote hoeveelheden ijzer en koper. Tijdens de zwangerschap is een vrouw vatbaar voor bloedarmoede en oxidatieve stress. Gedroogde abrikozen tijdens de zwangerschap helpen bij de productie van hemoglobine en de opname van ijzer door het rijke kopergehalte.

2.Foliumzuur in abrikozen helpt bij het voorkomen van bepaalde geboorteafwijkingen bij pasgeboren baby’s, zoals spina bifida.

3. Een zwangere vrouw heeft ongeveer 300 calorieën nodig om haar zich ontwikkelende foetus te ondersteunen. Abrikozen in de dagelijkse voeding helpen bij de uniforme verdeling van dergelijke calorieën in het lichaam van de moeder.

4. Het hoge vezel- en zetmeelgehalte in deze vrucht helpt bij een goede spijsvertering en het beheersen van aambeien plus constipatie bij aanstaande moeders.

5. Het rijke gehalte aan vitamines en mineralen helpt bij de algehele ontwikkeling van de foetus. Abrikozen zijn ook rijk aan retinol.

6. Abrikozendroog fruit tijdens de zwangerschap houdt ook de bloedsuikerspiegel onder controle en voorkomt zo zwangerschapsdiabetes.

Risico’s van abrikoos voor zwangere vrouwen:

1. Abrikoos bevat ook het schadelijke ingrediënt “amygdaline” dat vrijkomt uit glycoside amygdaline tijdens de spijsvertering. Daarom kan te veel abrikozenconsumptie leiden tot depressie van het zenuwstelsel, braken, krampen of zelfs ademhalingsproblemen.

2. Maag is al een veelvoorkomend ongemak bij zwangere vrouwen. Als abrikozen niet volledig rijp zijn, kunnen ze het vrijkomen van maagsap bij aanstaande moeders verergeren.

3. Zwavel is abrikoos dat kan leiden tot anafylactische shock of zwavelallergieën kan veroorzaken bij sulfietgevoelige vrouwen.

4. De zaadpunten van abrikozen bevatten de chemische “laetrile”, die in overmatige hoeveelheden lichaamsfuncties kan verstoren.

5. Onnodige abrikozenconsumptie veroorzaakt ook duizeligheid en frequente hoofdpijn.

Gedroogd abrikozenfruit tijdens de zwangerschap:

Het is al eeuwen bekend dat gedroogde abrikozen een bron van kruidengeneesmiddelen zijn tijdens de zwangerschap. Aangenomen wordt dat de schors van abrikozenbomen effectief is bij onvruchtbaarheidsproblemen, spasmen en bloedingen. De pasta van deze fruitpit geneest vaginale infecties en het vlees helpt bij zwangerschap en borstvoeding. Gedroogde abrikozen zijn rijk aan calcium, foliumzuur, ijzer en vezels; dus fungerend als de ideale vervanging voor het hunkeren naar voedsel van een aanstaande moeder. Volgens sommige gezondheidsadviseurs kan een te grote inname van korrels echter leiden tot een grotere kans op geboorteafwijkingen.

Alles kan alleen goed zijn als het met mate wordt geconsumeerd. Hoewel abrikozen gunstig zijn voor het menselijk lichaam, kan het te veel eten ervan zeker leiden tot een aantal gezondheidscomplicaties. Abrikozen, vooral droge, zijn te vinden op alle fruitmarkten. Ze kunnen als geheel worden gegeten of kunnen worden gehakt en gebruikt in salades, smoothies of zelfs samen met ontbijtgranen. De beroemde zoete “Khubani ka Meetha” wordt ook gemaakt met deze heerlijke droge vruchten. Dus waar wacht je op? Pak je dagelijkse dosis abrikozen tijdens de zwangerschap en geniet van de gezondheidsvoordelen.

Veelgestelde vragen:

1. Wat is de beste tijd om abrikozen te eten tijdens de zwangerschap??

Hoewel er geen specifieke tijd is om abrikozen te eten, is de aanbevolen richtlijn om ze samen met het ontbijt of als tussendoortje tussen de maaltijden te consumeren. Vooral droge abrikozen kunnen ‘s nachts moeilijk verteerbaar zijn. Eet ze daarom minstens 1-2 uur voor het slapengaan.

2. Hoe droge abrikozen thuis te bereiden??

Droge abrikozen kunnen van vers fruit worden gemaakt, maar daar komt een proces bij kijken. Abrikozen worden eerst grondig gewassen, ontpit en gedroogd in de oven. Het duurt meestal ongeveer 10 uur voordat de vruchten volledig droog zijn, maar toch een taaie, leerachtige textuur hebben.

3. Is er een geschikt alternatief voor abrikozen bij allergie??

Hoewel het zeer zeldzaam is dat iemand allergische reacties krijgt met abrikozen, zijn er geschikte alternatieven. Perziken, nectarine en zelfs mango kunnen worden gebruikt als vervanging voor abrikozen. Ze bieden een vergelijkbare voedingswaarde en smaken ook heerlijk.