Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een veelvoorkomende situatie zijn waar we vaak over horen. Maar heb je ooit geprobeerd erachter te komen wat de aandoening kan veroorzaken, en is er iets om je zorgen over te maken?! Het negeren van een kleine ziekte of probleem kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor aanstaande moeders. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn.

Als u vaak last heeft van hoofdpijn tijdens de zwangerschap, zorg er dan voor dat u de oorzaken en symptomen kent en zoek uit of de aandoening overleg met uw arts vereist. Laat ons je helpen en kijken of je hoofdpijn normaal is of niet!

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Is het normaal om hoofdpijn te hebben tijdens de zwangerschap??

Hoofdpijn voor zwangere vrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Als uw hoofdpijn niet frequent en op dagelijkse basis is, en als ze niet leiden tot problemen met uw levensstijl, zoals zwakte, duizeligheid, dan kunt u ervoor kiezen om te rusten en weer normaal te worden. Maar als u dagelijks scherpe pijn heeft met slecht zicht en duizeligheid, heeft u misschien geen regelmatige hoofdpijn.

Soorten hoofdpijn tijdens de zwangerschap:

De meeste hoofdpijn die zwangere vrouwen op dit moment lijden, is normaal en primair. Dit hoeft niet altijd een teken of symptoom te zijn voor iets belangrijks met betrekking tot gezondheid. Waaronder,

 • Spannings- of stresshoofdpijn tijdens de zwangerschap.
 • Migraine.
 • Clusterhoofdpijn.

Er wordt gezegd dat ongeveer 26% van de problemen gedurende deze tijd spanningshoofdpijn zijn. Negeer hetzelfde echter niet als u ze regelmatig en dagelijks krijgt. Naast spanningshoofdpijn komt migraine ook veel voor tijdens de zwangerschap. De pijn is echter anders en irritanter in vergelijking met spanningshoofdpijn. Migraine veroorzaakt vaak een kloppende, ondraaglijke pijn, meestal aan slechts één kant van het hoofd. Migraine kan ook misselijkheid en braken veroorzaken, evenals lichtgevoeligheid en gevoeligheid voor geluid. Als u langdurig last heeft van migraine, moet u de arts raadplegen, omdat dit later ook tot complicaties kan leiden. Evenzo kan er ook sprake zijn van sinushoofdpijn tijdens de zwangerschap, als u er al last van heeft.

Als u in de loop van de periode een cyclus van hoofdpijnaanvallen heeft, dan is dit clusterhoofdpijn. Als ze langdurig zijn, moet u uw zorgverzekeraar raadplegen.

Symptomen van hoofdpijn tijdens de zwangerschap:

De meest voorkomende tekenen en manieren om erachter te komen dat je vreselijke hoofdpijn hebt tijdens de zwangerschap zijn als volgt:,

 • Doffe pijn tot ernstige pijn.
 • Kloppende pijn.
 • Ernstige pijn aan de linker- of rechterkant, of het nu aan beide kanten is, van het hoofd.
 • Misselijkheid.
 • Braken (soms).
 • Scherpe pijn bij de ogen.

Als u wazig zicht en blinde vlekken ziet, betekent dit dat u uw situatie serieus moet nemen en uw gezondheidsprofessional moet raadplegen.

Oorzaken van hoofdpijn tijdens de zwangerschap:

De reden en oorzaak voor het lijden aan milde tot ernstige hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan behoorlijk variëren, afhankelijk van het trimester waarin men zich bevindt.

Eerste trimester:

Hoewel de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn tijdens de vroege zwangerschap te wijten is aan hormonale problemen, gewichtsveranderingen en veranderingen samen met een hoog bloedvolume, zijn de andere redenen als volgt,

 • Constante stress in gedachten, waardoor spierspanning in de nek ontstaat die hoofdpijn en migraine veroorzaakt.
 • Als u maaltijden overslaat of overdag niet voldoende water drinkt, voelt het lichaam zwak aan en is dit een van de redenen voor hoofdpijn en migrainepijn.
 • Minder slapen en zelfs verslapen zijn twee essentiële redenen die ondraaglijke pijn in het hoofd veroorzaken. Men zou 7-8 uur per dag moeten slapen, niet meer en niet minder.
 • Ontwenning van cafeïne kan ook een van de redenen zijn. Als u vóór uw zwangerschap verslaafd was aan cafeïne, kan het verminderen ervan hoofdpijn veroorzaken, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen.
 • Slechte voeding en gebrek aan een gezond dieet kunnen ook leiden tot constante en chronische hoofdpijn.
 • Als u een lage bloedsuikerspiegel heeft, kunt u in het eerste trimester ook vatbaar zijn voor hoofdpijn.
 • Wees niet te lui. Als u niet veel wandelt of helemaal niet aan lichaamsbeweging doet, zou u geschokt zijn te weten dat dit ook tot hoofdpijn kan leiden.
Tweede en derde trimester:

De hoofdpijn tijdens de late zwangerschap en in dit trimester kan verschillende oorzaken hebben,

 • Een verkeerde houding tijdens het zitten verergert de hoofdpijn verder.
 • Veel bewegen en ook dat op een onregelmatige manier kan stress in het lichaam veroorzaken, waardoor hoofdpijn ontstaat.
 • Een bepaald voedsel of drankje, zoals ijsjes, kan binnen een paar uur na het eten ook hoofdpijn veroorzaken. IJsjes veroorzaken hersenbevriezing, wat een van de redenen voor problemen kan zijn.
 • Migraine kan ook erfelijk zijn. Dus als je moeder of zus een migraineprobleem heeft, dan is de kans groot dat jij er ook een krijgt.
 • Als u diabetes heeft, kunt u te vaak hoofdpijn krijgen.

Naast de volgende veelvoorkomende oorzaken, is hoge bloeddruk een van de meest bekende en populaire redenen achter zwangerschapshoofdpijn. Naar verluidt lijdt ongeveer 8% van de vrouwen in de Verenigde Staten aan hoofdpijn vanwege dit probleem. Dit moet niet met gemak worden ingenomen, omdat de hoge bloeddruk mogelijke complicaties kan veroorzaken, zoals pre-eclampsie, eclampsie, placenta-abruptie en een laag geboortegewicht van de baby.

Voedingsmiddelen die hoofdpijn veroorzaken:

Weet u dat hoofdpijn zelfs kan worden veroorzaakt door voedselallergieën of ongeschikte voedingsmiddelen voor een aantal lichaamstypes? Ja, je hoort het goed! Trigger-voedingsmiddelen zoals zuivel, chocolade, kaas en gist kunnen hoofdpijn veroorzaken als je lichaam ze niet positief inneemt.

Behandeling voor hoofdpijn tijdens de zwangerschap:

Als u vaak hoofdpijn heeft, is dit misschien geen goed teken voor aanstaande moeders. Naast de medicijnen van de dokter, kun je zelfs te weinig huismiddeltjes zien, wat gemakkelijk kan zijn voor wonderbaarlijke resultaten.

Huismiddeltjes voor hoofdpijn tijdens de zwangerschap:

Hier zijn een paar eenvoudig te doen huismiddeltjes die als wonderen kunnen werken.

1. Koel kompres:

Ga rechtop liggen en leg een koud kompres op je hoofd. De koelte verlicht de pijn voor een groot deel.

2. Vermijd hoofdpijntriggers:

Als bepaalde etenswaren of geuren ergens in het verleden hoofdpijn en migraine hebben veroorzaakt, is het het beste om ze te vermijden. Een hoofdpijndagboek is nodig om migrainetriggers te identificeren.

3. Oefen dagelijks:

Maak dagelijks een wandeling of doe wat aerobics om fit te blijven. Oefen regelmatig, zonder tussendoor pauzes te nemen, omdat ze het trainingsschema verpesten. Lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van de suikerspiegels in het lichaam en verbetert ook het ademhalingssysteem in het lichaam. Het veroorzaakt ook de afgifte van endorfines, de zogenaamde “feel-good” chemicaliën in het lichaam.

4. Beheer stress:

Beheer stress door een takenlijst op te stellen en elke taak één voor één af te ronden. Duw jezelf niet op de rand van een depressie, aangezien dit zowel de moeder als het kind kan treffen. Houd je doelen realistisch om ze te bereiken en wees te allen tijde kalm.

5. Oefen ontspanningstechnieken:

Probeer ademhalingsoefeningen, yoga, massagetherapie en visualisatie. Houd jezelf altijd op een ontspannen en vredige manier.

6. Eet regelmatig:

Eet altijd een uitgebalanceerd dieet, in regelmatig geplande maaltijden. Gezond eten kan de meeste kwalen snel genezen. Drink ook veel vocht om je lichaam de hele dag gehydrateerd te houden. Sla geen maaltijden over.

7. Volg een regelmatig slaapschema:

Slaaptekort of zelfs verslapen kan tijdens de zwangerschap hoofdpijn en migraine veroorzaken. Probeer een vast slaappatroon te volgen om je biologische klok intact te houden.

8. Aromatherapie:

Aromatherapie-oliën zijn ongelooflijk effectief tegen hoofdpijn. Doe een paar druppels pepermunt- of lavendelolie op een tissue en adem diep in. Je kunt ook een druppel van elk in je slapen aan weerszijden van het voorhoofd wrijven en dan een goede massage geven. Dit vermindert hoofdpijn in een mum van tijd!

9. Bach Bloesem Remedies:

Als je moe bent of veel stress hebt, wordt de hoofdpijn meestal erger. De beste remedie in zo’n situatie is de Bachbloesemremedie.

Om van uitputting af te komen doe je vier druppels Rescue Remedy puur op je tong, of probeer je twee druppels olijf, een andere Bach Bloesem Remedy, opgelost in een glas water.

Medicijnen:

Praat met uw arts voordat u medicijnen tegen hoofdpijn of tabletten inneemt tijdens de zwangerschap. Heb ze niet allemaal alleen. Vermijd standaardpillen zoals aspirine en ibuprofen, omdat ze in deze fase misschien niet goed zijn. Dit komt omdat de pijnstillers bijwerkingen en geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken bij gebruik tijdens de zwangerschap. Het is beter om voortaan eerst huismiddeltjes te proberen om hoofdpijn tijdens de zwangerschap te genezen, en dan aan medicijnen te werken als ze niet genezen zijn.

Artsen kunnen uw bloeddruk controleren, een bloedtest, echografie en zichttest doen voordat ze doorgaan met behandelingen. Hier zijn een paar veel voorkomende remedies, naast medicijnen, voorgesteld door een zorgverlener; ze mogen echter alleen naar eigen goeddunken worden gedaan.

1. Biofeedback:

Met deze mind-body-techniek kun je bepaalde functies in het lichaam controleren – zoals spierspanning, hartslag en bloeddruk – om hoofdpijn te voorkomen of migrainepijn te verminderen. Als u biofeedback wilt proberen om hoofdpijn tijdens de zwangerschap te behandelen, raadpleeg dan uw arts en ga voor een biofeedback-therapeut. Het is een effectieve manier om van hoofdpijn af te komen. Je kunt ook acupunctuur proberen, wat een veilige methode is om hoofdpijn te genezen en je pijn te verlichten.

2. Homeopathie:

Homeopathie behandelingen zijn misschien wel de beste beschikbare alternatieven. Absoluut geen bijwerkingen, deze worden ten zeerste aanbevolen voor de behandeling van hoofdpijn en kunnen alleen in gebruik worden gehouden na overleg met een gekwalificeerde arts.

3. Osteopathie en chiropractie:

Osteopathie is gericht op het opnieuw uitlijnen van uw spieren, botten en gewrichten. Het kan helpen bij schouder- en nekpijn, dus als dit typische spanningspunten voor je zijn, is dit misschien het proberen waard.

De therapie van chiropractie kan gunstig zijn bij hardnekkige hoofdpijn. Deze techniek maakt gebruik van spinale manipulatie om de pijn te verlichten.

4. Reflexologie:

Bij lichte hoofdpijn wordt een eenvoudige reflexologietechniek sterk aangeraden. Het masseren van je grote tenen zet druk op het hoofd en de nek, wat helpt bij het wegwerken van de problemen en migrainepijn.

Wanneer moet ik hulp zoeken bij zwangerschapshoofdpijn??

De meeste hoofdpijn tijdens de zwangerschap is onaangenaam, maar kan geen kwaad. Als u echter andere ongebruikelijke symptomen ervaart, zoals wazig zien, hevig braken of plotselinge zwelling en ontsteking, toevallen, flauwvallen, kunnen dit symptomen zijn van pre-eclampsie, een ernstige vorm van zwangerschapsgerelateerde hoge bloeddruk. Raadpleeg in een dergelijk scenario onmiddellijk uw arts.

Tips om hoofdpijn te voorkomen:

Zorg ervoor dat u altijd het principe volgt, en voorkomen is beter dan genezen,

 1. Eet regelmatig en eet gezond en voedzaam. Sla trigger-voedingsmiddelen over.
 2. Volg regelmatige slaapschema’s en raak niet gestrest.
 3. Zorg voor lichte tot dagelijkse lichamelijke activiteit bij u thuis. U kunt gewone wandelingen of matige aerobe oefeningen doen.
 4. Let op je houding. Buig niet en werk of loop niet. Zit rechtop en loop rechtdoor.
 5. Rust goed uit en wees ontspannen met een kalme geest. Spanning en stress kunnen alleen leiden tot verergering van hoofdpijn.

Elk geval van constante en chronische hoofdpijn moet onmiddellijk aan de arts worden gemeld. Neem geen medicijnen op eigen kosten en raadpleeg altijd uw arts voor het beste advies en suggesties over orale medicijnen en therapieën.

Hoewel hoofdpijn tijdens de zwangerschap veel voorkomt, kunnen ze erg irritant worden. Zorg ervoor dat je altijd gezond blijft met behulp van een gezonde levensstijl. Verwaarloos nooit pijn en hoofdpijn. Probeer deze eenvoudige huismiddeltjes uit voor de beste resultaten voordat u orale medicatie gebruikt. Als een van deze werkt, deel dan uw mening met ons!

Veelgestelde vragen en antwoorden:

Q1. Wat is het verschil tussen migraine en hoofdpijn tijdens de zwangerschap??

antw: Migrainehoofdpijn is heel anders dan spannings- of stresshoofdpijn. U kunt zulke sterkere hoofdpijn hebben als u al vatbaar bent voor migraine. Deze zijn het gevolg van verwijding van bloedvaten in de hersenen en kunnen scherpe pijnen veroorzaken.

Q2. Wanneer een arts raadplegen vanwege hoofdpijn tijdens de zwangerschap??

antw: Als uw hoofdpijn chronisch is en ook andere symptomen heeft zoals wazig zien, duizeligheid, vermoeidheid, flauwvallen, enz., is het beter om uw zorgverzekeraar te raadplegen.

Q3. Kunnen vrouwen hoofdpijn krijgen na de bevalling en de bevalling??

antw: Het is zelfs gebruikelijk om hoofdpijn te krijgen na de levertijd. Dit kan worden veroorzaakt door oestrogeenspiegels wanneer ze aanzienlijk dalen. Daarnaast hebben vrouwen tijdens de bevalling ook last van hoofdpijn, die hevig kan zijn door verlies van ruggenmergvocht.