Wat zijn spataderen en komen spataderen tijdens de zwangerschap veel voor? De spataderen zijn gezwollen, grote blauwe of paarse aderen die zich in de buurt van de benen of het onderste deel van uw lichaam bevinden. Ze verschijnen op het oppervlak van de huid en de meeste aanstaande moeders hebben last van deze aandoening.

Maar is de zwangerschapstijd van spataderen zorgelijk? Hoe zorg je er voorzichtig voor en wat is de procedure die gevolgd moet worden om deze gezwollen oppervlakken te behandelen? We vertellen je er alles over. Laten we alles weten over de wetenschappelijke en medische feiten over de spataderen tijdens de zwangerschapsperiode, wat de oorzaak kan zijn, hoe ze te behandelen en meer!

spataderen zwangerschap

Wat zijn spataderen??

Voordat we ingaan op de details van deze aandoening, moet u ons precies laten weten over welke spataderen we het hebben. Deze aderen zijn abnormaal gezwollen en zware blauwe of groene, paarse aderen die lijken op touw in de buurt van het onderste deel van het lichaam. De meest voorkomende verschijning is te zien in de buurt van de benen, bekkengebieden, billen en elders.

De toestand van spataderen of vulvaire varicositeiten tijdens de zwangerschap komt vrij vaak voor bij vrouwen. Volgens een onderzoek zou ongeveer 20 procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap spataderen hebben (1). Maar wat moet worden onderzocht, is dat als de specifieke fase van de aandoening wordt verwacht, die gewoonlijk kan worden behandeld, of dat deze erger wordt.

Oorzaken van spataderen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschapsperiode, als de baarmoeder van de vrouw groeit, neemt de druk op de aderen in het onderste deel van het lichaam toe. Deze aderen keren terug en helpen uw bloed naar uw hart te laten stromen, en wanneer de hoeveelheid druk erop toeneemt tijdens de zwangerschap, kan de toestand van de spatader optreden. Hoewel de aandoening kan voorkomen bij zwangere en niet-zwangere vrouwen, kunnen ze in de meeste gevallen verminderen of verdwijnen na de bevalling (2).

Andere oorzaken kunnen zijn: een verhoging van de progesteronspiegels tijdens de zwangerschap en een stijging van de bloedspiegel, waardoor de aderen bij zwangere vrouwen groter worden (3).

Symptomen van spataderen tijdens de zwangerschap:

Meestal zijn spataderen niet zichtbaar of worden ze niet in een zeer vroeg stadium ontdekt. Ze worden opgemerkt zodra ze groter worden en uitpuilen. De algemene symptomen van de aandoening zijn als volgt. (4)

 • Pijn in de buurt van de aderen en benen, ernstige pijn en zwaarte
 • Volheid bij de benen en het onderste deel van het lichaam
 • Vermoeidheid
 • Zichtbaar gezwollen aderen
 • pigmentatie
 • Krampen bij dijen of kuiten
 • jeuk
 • De rusteloosheid van de benen

Het moet bekend zijn dat de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen. De meest voorkomende en regelmatige symptomen zijn echter pijn en hevige pijn, gezwollen aderen en volheid.

Hoe spataderen te behandelen tijdens de zwangerschap??

Alvorens de behandeling van Vulvar Varicosities tijdens de zwangerschap te kennen, worden de nodige onderzoeken en tests uitgevoerd om de ernst van de aandoening te bepalen. Het controleren van de doorbloeding en druk, zwelling, veranderingen in de kleur van het lichaamsoppervlak, et cetera worden gedaan. De diagnose omvat ook het controleren van de familiegeschiedenis, eerdere medische dossiers, activiteitenniveaus, echografie en röntgenfoto’s.

De standaardbehandeling voor spataderen omvat: (5) (6) (7)

 1. Het dragen van compressiekousen om druk en zwelling te verminderen. Deze helpen bij het knijpen en passen in het bloed om omhoog te gaan naar het hartgebied.
 2. Andere medische procedures zijn onder meer flebectomie en sclerotherapie, op advies en toezicht van artsen.

Huismiddeltjes voor spataderen tijdens de zwangerschap:

 • De benen regelmatig optillen en minstens een kwartier omhoog brengen.
 • Verminder obesitas en gewicht kan verlichting geven aan de spatader tijdens de zwangerschap.
 • Actief en fit blijven is cruciaal bij behandelprocedures.
 • Elke dag een korte tijd wandelen of zwemmen.
 • Zitten met de benen zoveel mogelijk ondersteboven kan ook de pijn verminderen en verlichting in de voeten voelen tijdens de zwangerschap van spataderen.
 • Artsen en medische professionals adviseren om niet voor langere tijd te blijven zitten of staan.

Als de aandoening niet gecompliceerd is, en in de meeste gevallen, verdwijnen de spataderen een paar maanden na de bevalling. Als ze een jaar lang niet verdwijnen, kunnen artsen een operatie aanbevelen om de aangetaste ader of aderen te verwijderen. Er zijn gevallen waarin de aandoening van spataderen zich bij sommige vrouwen opnieuw kan ontwikkelen, en in dit geval moet de behandeling worden voortgezet.

Hoe spataderen tijdens de zwangerschap te voorkomen??

De toestand van spataderen is mogelijk niet volledig te voorkomen. Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je spataderen kunt voorkomen tijdens de zwangerschap! Het vermijden van de aandoening is misschien niet helemaal mogelijk. Er zijn echter bepaalde voorzorgsmaatregelen die u regelmatig moet nemen en volgen om te vermijden en om verlichting te zoeken in het geval u zwelling heeft. (8)

 • Ga niet voor langere tijd op een plaats zitten en blijven. Altijd bewegen en actief blijven.
 • Draag een steunslang als u een zwaar lichaamsgewicht heeft of ondersteuning nodig heeft. Negeer of negeer geen enkele vorm van pijn en zwelling in de buurt van de benen.
 • Draag geen te strakke kleding rond het onderste deel van het lichaam, vooral de taille en het bekkengebied.
 • Draag onder geen beding hakken of verhoogd schoeisel.
 • Zorg voor een gezond en adequaat dieet: eet voedingsmiddelen met een goed vezelgehalte. Neem regelmatig vloeistoffen en fruit. Vermijd rommel en neem goed eiwitrijk voedsel.

De preventietips die hierboven worden vermeld, kunnen alleen uit voorzorg zijn. Ze garanderen echter niet helemaal dat de aandoening wordt vermeden.

Wanneer moet ik een arts raadplegen over spataderen tijdens de zwangerschap??

De ernst van spataderen kan van persoon tot persoon en van geval tot geval verschillen. Bel onmiddellijk uw arts of medische hulp voor het geval u:,

 1. Ervaar ernstige pijnen en ondraaglijke pijn in de buurt van de benen of het onderste deel van het lichaam.
 2. Ontwikkel zweren in de buurt van de benen.
 3. Heb roodheid of hevige zwelling, samen met krampen.
 4. Als de huid ernstig van kleur verandert.
 5. Als u merkt of ervaart dat de aandoening met de dag erger wordt.

Zijn spataderen ernstig??

Als je denkt, zijn er complicaties van spataderen tijdens de zwangerschap, maak je geen zorgen! De toestand van gezwollen of spataderen kan ongemakkelijk of jeuken. In de meeste gevallen kunnen ze echter niet ernstig worden. De meeste behandelingsopties omvatten thuistherapieën en procedures, en de aandoening kan zelfs verdwijnen na de bevalling.

In enkele gevallen kunnen echter bloedstolsels, pijn, krampen en roodheid optreden. In dit geval is onmiddellijke aandacht vereist. Het zware stolsel dat zich in de buurt van aderen ontwikkelt, kan leiden tot ernstige complicaties, maar dit is misschien niet het typische geval. Regelmatig de toestand van uw gezwollen aderen opmerken, wordt daarom aanbevolen.

We hopen dat u voldoende informatie heeft gegeven over de aandoening, symptomen, oorzaken en behandelingsmogelijkheden van Spataderen tijdens de zwangerschap. Laat ons weten wat je ervan vindt! Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt voordat u medicijnen gebruikt.

Veelgestelde vragen:

1. Welke voedingsmiddelen moet u vermijden als u last heeft van spataderen??

antw: Degenen die spataderen hebben, moeten de volgende voedingsmiddelen vermijden voor een schoon en gezond dieet:.

 • Gefrituurd voedsel, gefrituurd voedsel en vettig voedsel
 • Zware en geraffineerde koolhydraten
 • Toegevoegde suikers en geraffineerde suikers
 • Alcohol en roken
 • Zout en zware natriuminname

2. Tijdens welk trimester kunnen spataderen over het algemeen van invloed zijn op zwangere vrouwen?

antw: Hoewel spataderen een veel voorkomende en normale aandoening is die vrouwen tijdens de zwangerschap ervaren, wordt aangenomen dat de meesten zwelling en pijn ervaren tijdens het tweede trimester van de zwangerschap.

3. Welke test of medische procedure wordt over het algemeen gevolgd om de conditie van spataderen te detecteren??

antw: De medische professionals zullen meestal uw benen onderzoeken, gezwollen deel, en een echo maken om de toestand van de bloedstroom te controleren. Dit kan helpen de ernst of toestand van zwelling op het lichaam te begrijpen.

Vrijwaring:

De informatie en gids over de toestand van spataderen tijdens de zwangerschap worden alleen gegeven voor kennisdoeleinden. Het wordt geadviseerd niet aan zelfmedicatie te werken en onmiddellijk uw zorgverlener of medische professional te raadplegen voor verder advies, diagnose en behandeling.