Een nieuw leven in jezelf opbouwen is vermoeiend en misselijk. Omdat je om de 5 keer moet plassen, is de grootste vraag of je je veters moet aandoen of moet rusten. Het American College of Obstetricians and Gynecologists suggereert dat je tijdens je zwangerschap minstens 20 tot 30 minuten moet oefenen. Dit vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, vroeggeboorte en vergroot de kans op een normale bevalling. Het brengt je niet in het werk zoals velen veronderstellen, maar het helpt je er doorheen te komen. Daarom is hardlopen tijdens de zwangerschap erg nuttig en een must, tenzij je complicaties hebt.

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Is hardlopen goed voor een zwangere vrouw?

Of je nu een beginner bent die alleen rent om een ​​trein te halen of een ervaren marathonloper, hardlopen is geweldig om deze negen maanden gezond en gelukkig te blijven. Door actief te zijn tijdens je zwangerschap voel je je goed, wat uiteindelijk ten goede komt aan de kleine die in je groeit. Hoewel hardlopen tijdens de zwangerschap talloze voordelen heeft, is het essentieel dat je naar je lichaam luistert. Elke zwangerschap is anders en luisteren naar je lichaam zorgt ervoor dat je alleen doet wat je lichaam aankan. Hieronder volgen enkele van de waarschuwingssignalen tijdens de zwangerschap die een grote NEE geven aan hardlopen tijdens de zwangerschap:

 • Complicaties tijdens de zwangerschap zoals bloedingen, pre-eclampsie of placenta-problemen maken hardlopen riskant.
 • Hardlopen tijdens de zwangerschap als je veelvouden draagt, brengt het risico op vroegtijdige bevalling met zich mee.

Als u echter een ongecompliceerde zwangerschap heeft, is doorgaan met uw trainingsroutine, inclusief joggen tijdens de zwangerschap, een goede manier om fit en gezond te blijven gedurende die negen maanden..

Tips voor hardlopen tijdens de zwangerschap:

trimester 1:

Hardlopen tijdens de zwangerschap Het eerste trimester kan voor de meeste zwangere dames de moeilijkste zijn – allemaal dankzij misselijkheid en uitputting. Maar geloof me, van hardlopen zou je je alleen maar beter voelen; de vraag is hoe ver je jezelf kunt motiveren om in die schoenen te komen.

trimester 2:

Hardlopen tijdens de zwangerschap in het tweede trimester is vrij eenvoudig en comfortabel. Je misselijkheid is verdwenen, je lichaam past zich aan met de veranderingen die plaatsvinden en je voelt je energieker. Maar omdat de ligamenten zijn losgekomen en het lichaam zich uitrekt om de groeiende baby op te vangen, kunt u nieuwe pijnen krijgen, zoals in de onderrug, rond de onderbuik of het ligament. Het hebben van een sterke kern en het gebruik van een buikband kan enige verlichting bieden bij deze pijnen.

trimester 3:

Hardlopen tijdens de zwangerschap 3e trimester wordt echt moeilijk. De meeste vrouwen vinden dat ze moeten stoppen. Er is een toenemende rug- en bekkenpijn waardoor het moeilijk is om door te gaan met hardlopen. De belangrijkste regel is als je voelt dat je wilt rennen en je kunt rennen, ga dan rennen, maar als je voelt dat je niet wilt rennen, doe het dan gewoon niet. Niet uitrekken.

Is hardlopen veilig tijdens de zwangerschap?

Omdat het gemakkelijk is om hardlopen in ieders schema in te passen, zou iedereen ervoor kiezen om te rennen om zichzelf fit te houden. Het is veilig om te hardlopen terwijl je zwanger bent, alleen als je eerder gewend bent aan hardlopen. Het is niet gunstig om hardlopen in je routine op te nemen als je eenmaal zwanger bent. Maar als je al aan het hardlopen bent, kun je tijdens de zwangerschap gewoon doorgaan. Hardlopen zorgt ervoor dat je lichaamswarmte stijgt, en dat kan schadelijk zijn voor de baby, dus waarom zou je het risico lopen? Het is tenslotte je baby die wordt beïnvloed door wat je ook doet.

Hardlopen voor een beperkte training is echter altijd veilig. Uw arts vragen over hardlopen tijdens de zwangerschap kan u helpen de beste beslissing voor u te nemen.

Voorzorgsmaatregelen tijdens het hardlopen tijdens de zwangerschap:

Hoewel hardlopen tijdens de zwangerschap zijn eigen voordelen heeft, is het altijd beter om veilig te zijn dan spijt te hebben. Hier zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die men moet nemen tijdens het joggen tijdens de zwangerschap om de veiligheid te garanderen:

 1. Gewoon rennen, niet racen
 2. Als je net begint met hardlopen, begin dan met het kleinere programma in plaats van intensief te gaan hardlopen.
 3. Bouw stabiliteit op om struikelen en vallen te voorkomen.
 4. Overweeg om te investeren in nieuwe uitrusting die comfortabel is.

Eten en drinken voor en na het hardlopen tijdens de zwangerschap:

Gehydrateerd blijven voor, tijdens en na het hardlopen is essentieel voor jou en je kind als je aan het hardlopen bent tijdens de zwangerschap.

Voorloopsnack:

Je moet goede koolhydraten consumeren voordat je begint met hardlopen. Hierdoor krijg je energie om te rennen. Vermijd vezelrijke snacks of snacks die rijk zijn aan eiwitten, omdat dit de snelheid van de spijsvertering zou verminderen en je tijdens het hardlopen krampen of indigestie zult krijgen. Hier zijn enkele voorbeelden die een goede snack zijn voor een training.

 • Een smoothie met een ½ kopje van elk fruit, Griekse yoghurt en ijs.
 • Het consumeren van 1 kopje Griekse yoghurt gegarneerd met een 3/4 kopje fruit of bessen.
 • 1 middelgrote appel gegarneerd met natuurlijke amandelboter.
Snacks na het hardlopen:

Tank jezelf binnen 30 minuten na het hardlopen weer bij met een uitgebalanceerde maaltijd met 200 tot 250 calorieën. Het meel zou idealiter 2 porties koolhydraten, 2 porties eiwitten en 1 portie vetten moeten bevatten. Hieronder volgen enkele voorbeelden van snacks na het hardlopen:

 1. Een wrap gemaakt van volkoren gevuld met 2 oz. van gegrilde kip, tomaat, sla, saladedressing en geraspte kaas.
 2. Een kom rauwe groenten zoals bleekselderij, komkommer, wortelen met 2 eetlepels hummus en volkoren crackers goed voor 100 calorieën.
 3. Een on-the-go optie zoals een plak kaas met een schaal fruit.

Voordelen van hardlopen tijdens de zwangerschap:

Dit zijn de voordelen van hardlopen tijdens de zwangerschap:

 • De aanstaande moeders die tijdens de zwangerschap rennen, hebben over het algemeen een betere mentale gezondheid.
 • Het risico op zwangerschapsdiabetes is sterk verminderd.
 • Hardlopen tijdens de zwangerschap beschermt de foetus tegen mogelijke hartafwijkingen.
 • Verbeterde stresstolerantie.

Bijwerkingen van hardlopen tijdens de zwangerschap:

Er zijn geen aanwijzingen voor bijwerkingen tijdens de zwangerschap. De enige controle is dat u niet moet rennen als u complicaties heeft tijdens uw zwangerschap of als uw arts u geen groen signaal geeft om dit te doen.

Hardlopen tijdens de zwangerschap, inclusief vroege zwangerschap, is veilig en een must om uw hartslag normaal te houden en overmatige gewichtstoename te voorkomen. Het is echter aan te raden om eerst uw arts te raadplegen en ervoor te zorgen dat er geen complicaties zijn voordat u begint met hardlopen tijdens de zwangerschap. Bovendien, doe geen inspanning en luister altijd naar je lichaam, want elk lichaam is anders, en elke zwangerschap ook.

Veelgestelde vragen en antwoorden voor hardlopen tijdens de zwangerschap:

Q1. Is hardlopen na de geboorte veilig?

antw: Nadat je kleine bundel van vreugde in de wereld is aangekomen, kan het weken duren voordat je weer mag rennen. Dit komt omdat de pezen en ligamenten nog erg ontspannen zijn en vatbaar voor blessures. In het ideale geval wacht u 6 weken voordat u weer gaat hardlopen. Als je je goed voelt om voor zes weken te gaan, begin dan met wandelen of een beetje krachttraining, maar hardlopen moet strikt worden vermeden.

Q2. Wanneer moet je stoppen met hardlopen tijdens de zwangerschap??

antw: Als de vraag is in welk stadium je moet stoppen met hardlopen, dan is het antwoord om naar je lichaam te luisteren. Als je je niet goed voelt na het hardlopen, je moe en opgezogen voelt, moet je stoppen met hardlopen. Als de vraag is wanneer je een pauze moet nemen tussen het hardlopen door, dan hangt dat van jou af. Nooit duwen. Blijf gefocust, luister naar de waarschuwingssignalen die je lichaam je geeft en gehoorzaam.

Q3. Wat zijn de waarschuwingssignalen voor hardlopen tijdens de zwangerschap??

antw: De volgende zijn enkele van de waarschuwingssignalen die het lichaam geeft tijdens de zwangerschap, wat betekent dat het niet meer kan en dat het tijd is om te stoppen.

 • Je spieren voelen pijnlijk aan en je ervaart zwakte en wankel.
 • Als de hartslag in rust 10 slagen meer stijgt dan normaal.
 • U begint weeën, pijn op de borst of vaginale bloedingen te voelen.
 • Duizeligheid

Q4. Is het veilig om een ​​loopband te gebruiken voor hardlopen tijdens de zwangerschap??

antw: Er kan geen apparaat zijn dat gemakkelijker en veiliger is om tijdens de zwangerschap te oefenen dan een loopband. Het is handig omdat u zowel het terrein als de snelheid kunt regelen. Het is echter raadzaam om de loopband tijdens de zwangerschap alleen te gebruiken onder strikt toezicht van een instructeur.

V5. Kan hardlopen de zwangerschap beïnvloeden??

antw: Hardlopen beïnvloedt de zwangerschap op een goede manier. Het voorkomt de mogelijkheid om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Het helpt ook bij het beheersen van de houdingspijn en rugpijn veroorzaakt door zwangerschap. Slapen wordt gemakkelijk gemaakt en u kunt zelfs tijdens de zwangerschap goed slapen. Daarnaast wordt de hartslag van de baby ook positief beïnvloed door hardlopen tijdens de zwangerschap waarvan het effect tot 6 maanden na de geboorte aanhoudt.

Q6. Kan hardlopen de oorzaak zijn van een zwangerschapsmiskraam??

Het American College of Obstetrics and Gynecology heeft gezegd dat dagelijkse lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap, inclusief hardlopen, een onderdeel van uw routine zou moeten zijn. Veel vrouwen zijn bang om tijdens de zwangerschap aan lichaamsbeweging te doen met de angst een miskraam te veroorzaken, maar de waarheid is dat lichaamsbeweging zelf nooit een oorzaak kan zijn van een zwangerschapsmiskraam. Hardlopen kan niet de oorzaak zijn van een zwangerschapsmiskraam, tenzij er andere complicaties aan verbonden zijn die volledige rust vereisen en je toch gaat hardlopen.